Burse - Fonduri mutuale

Exclusiv online: Ce spun investitorii despre listarea Bursei: Este mai mult pentru brokeri

16.04.2010, 00:00 25

Investitorii privesc cu reticenta listarea Bursei de ValoriBucuresti pe propria platforma, argumentand ca evenimentul este maidegraba o oportunitate pentru brokeri decat pentru investitori.

"Listarea Bursei este mai mult pentru brokeri, care au primitgratuit actiunile pe care, dupa listare, le vor putea vinde. Nu potsa zic ca "pic pe spate", sunt alte actiuni cu mai mult potentialdecat cele ale Bursei. Actionarii existenti nu prea au facut multelucruri, nu au adus companii noi", a afirmat Stefan Tomuta,investitor pe piata de capital.

Bursa de Valori Bucuresti isi va lista actiunile pe propriapiata in maximum doua luni. Listarea BVB este cea mai importantaoperatiune de acest fel din ultimii doi ani, ultima companieimportanta care a venit pe Bursa fiind Teraplast Bistrita, in iulie2008.

"Listarea Bursei este un mijloc de exit pentru brokeri si maiputin o cale de intrare a unor noi actionari, avand in vedere ca nuexista proiecte concrete de dezvoltare ale Bursei. Va crestetransparenta tranzactiilor fata de modul semi-obscur in care se potvinde sau cumpara actiunile Bursei in prezent", a spus AdrianRotaru, investitor pe piata de capital.

Rotaru nu s-a hotarat inca daca va cumpara actiuni la Bursa.Daca insa va decide sa cumpere, decizia va depinde de pretulactiunii la tranzactionare.

Principala sursa de venit a Bursei sunt comisioanele perceputela tranzactiile derulate pe piata, astfel ca valoarea actiunilorBVB depinde in primul rand de valoarea tranzactiilor derulate peBursa. Astfel, achizitia de actiuni BVB reprezinta un pariu alinvestitorilor pe dezvoltarea pietei de capital.

Bursa de Valori Bucuresti opereaza piata de actiuni pe care suntlistate 70 de companii, cu o capitalizare totala de 25 mld. euro,si piata RASDAQ care cuprinde circa 1.500 de companii in valoare de3,5 mld. euro. Pe Bursa de la Bucuresti se mai tranzactioneaza inprezent obligatiuni, titluri de stat, fonduri inchise de investitiisi contracte futures pe actiuni si pe valute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO