Burse - Fonduri mutuale

Exclusiv ZF. Un singur investitor a subscris acţiuni Hidroelectrica de 150 mil. lei

Exclusiv ZF. Un singur investitor a subscris acţiuni...

Autor: Liviu Popescu

30.06.2023, 11:53 9429

Un singur investitor persoană fizică a subscris acţiuni ale producătorului de energie Hidroelectrica (simbol bursier H2O) de 150 milioane lei în timpul ofertei de listare pe care compania de stat o desfăşoară la Bursa de Valori Bucureşti, arată datele agregate de Ziarul Financiar.

Acesta este cel mai mare ordin introdus până acum de către un singur investitor pe tranşa de retail, adică 1,339 milioane de acţiuni, ceea ce, la un preţ de 112 lei, înseamnă exact 150 milioane lei.

Datele ZF arată că acest ordin fost introdus joi dimineaţă, deci in ultima zi cu discount de subscriere de 3%.

Pe baza suprasubscrierilor de până acum şi luând în calcul tranşa de 15% pentru retail, la un ordin de 1,339 milioane de acţiuni subscrise, înseamnă că investitorul va primi circa 270.000 de acţiuni. Probabil că numărul se va diminua până la final, dat fiind faptul că mai sunt trei zile din ofertă, iar unii dintre investitori preferă să elibereze din lichidităţi pe ultima sută de metri, ca să nu rămână cu banii blocaţi. Totuşi, există şi riscul că aceştia să rămână pe dinafară, întrucât oferta se poate închide anticipat.

Este extrem de dificil de spus prin ce broker a fost plasat ordinul mamut de joi dimineaţă şi la fel de dificil de analizat dacă ordinul a venit „cu banii jos" sau investitorul a apelat la scrisori de garanţie bancară prin care brokerii / băncile acordă împrumuturi pentru subscrieri mai mari în sensul de a reduce riscul de suprasubscriere. Pentru astfel de împrumuturi, investitorul pune gaj chiar şi portofoliul său de acţiuni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO