Burse - Fonduri mutuale

Fara dividendele de la Petrom, profitul Fondului Proprietatea s-a injumatatit in primul semestru

26.08.2009, 18:25 18

Fondul Proprietatea (FP) a incheiat primul semestru cu un profit net de 167,8 mil. lei (40 mil. euro), in scadere cu 46,7% fata de rezultatul raportat in acelasi interval al anului trecut.

Veniturile FP au fost in valoare de 188,6 mil. lei in primul semestru, mai putin cu aproape 44% fata de prima jumatate a anului trecut. Reducerea veniturilor a fost determinata in principal de scaderea incasarilor de dividende, avand in vedere ca Petrom, cea mai mare companie din portofoliu, nu a distribuit dividende din rezultatul financiar pe 2008. Astfel, veniturile din dividende incasate de Fond in primul semestru au fost de 117,6 mil. lei, fata de cele 293 mil. lei incasate in primul semestru al anului trecut. Fondul detine participatii la toate companiile importante din domeniul energetic, printre care Petrom, Transgaz si Transelectrica.

O sursa importanta de venituri au fost dobanzile, Fondul dispunand la finele lunii iunie de lichiditati de peste un miliard de lei (250 mil. euro) plasate in depozite bancare. Astfel, veniturile din dobanzi s-au ridicat la 61,4 mil. lei, de aproape trei ori mai mult decat in primul semestru 2008.

Veniturile din dividende obtinute reprezinta 104% din nivelul bugetat pentru intreg anul 2009, iar veniturile din dobanzi aproximativ 45%, potrivit reprezentantilor FP.

Randamentul mediu ponderat obtinut la disponibilitatile in lei in primul semestru al anului 2009 se ridica la circa 17,4%, in timp ce la disponibilitatile in euro a fost de circa 6%. Disponibilitatile banesti sunt plasate in zece banci comerciale din tara, aproximativ 82% din acestea sunt plasate in lei, iar restul in euro.

Potrivit reprezentantilor FP, in primul semestru nu s-au inregistrat ajustari suplimentare pentru deprecierea participatiilor, evaluarea acestora urmand sa se efectueze la inchiderea exercitiului financiar 2009.

Astfel, cu exceptia vanzarii participatiei detinute de FP la Petrom Aviation, portofoliul de actiuni a ramas nemodificat, avand o valoare contabila neta de 9,41 miliarde de lei (2,23 mld. euro). Creanta privind capitalul social subscris si nevarsat de catre Ministerul Finantelor Publice, actionarul majoritar al Fondului, a scazut de la 561,2 mil. lei, la sfarsitul anului trecut, la 532,73 mil lei, la finele lunii iunie, in contextul incasarii unor sume suplimentare de la minister. Pentru recuperarea integrala a acestei creante, FP publicat doua somatii de plata succesive. Termenul acordat pentru plata sumelor restante expira pe 30 septembrie.

Fondul este controlat de Ministerul Finantelor Publice care detine aproape 66% din capital, restul fiind detinut de un numar de peste 2.400 de persoane fizice si juridice.

La inceputul lunii septembrie, actionarii sunt convocati in cadrul adunarii generale pentru a aproba mandatul administratorului selectat - firma americana Franklin Templeton, precum si vanzarea participatiilor la CEZ Distributie si CEZ Vanzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO