Burse - Fonduri mutuale

Farmache le propune actionarilor BVB dividende de 1,8 mil. €

31.03.2010, 23:14 40

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) va propuneactionarilor sa repartizeze profitul obtinut anul trecut, a caruivaloare dupa constituirea rezervelor legale se ridica la 7,5 mil.de lei (1,8 mil. euro), pentru dividende. Valoarea dividenduluibrut este de 1,03 lei/actiune. Avand in vedere ca actiunile Burseisunt disponibile la cumparare in prezent la preturi pornind de la35 de lei, conform ofertelor publicate pe site-ul BVB, randamentuldividendului brut este de circa 2,94%.
Daca propunerea va fi aprobata, o casa de brokeraj cu o detineremedie de 1,48% din actiunile Bursei ar urma sa incaseze circa116.000 de lei (28.400 de euro). Cel mai mare actionar al bursei dela Bucuresti este in prezent omul de afaceri Mircea-NicolaeMusgociu din Targu-Mures, care si-a majorat la inceputul anuluiparticipatia la 4,34%, el urmand sa incaseze dividende de lainstitutie in valoare de aproximativ 333.000 de lei (81.400 deeuro).
Propunerea de distribuire a intregului profit realizat de Bursaanul trecut pentru dividende vine in contextul in care actionariiacesteia, care sunt reprezentati in cea mai mare parte de firmelede brokeraj autohtone, se confrunta in continuare cu probleme delichiditate ca urmare a restrangerii volumului de tranzactii cuactiuni de pe piata.
Chiar si in conditiile cresterilor puternice ale Bursei din ultimulan de zile, rulajul pietei se mentine in prezent de cateva ori mairedus decat cel din anii precedenti.
De exemplu, rulajul mediu zilnic din primele luni ale anului 2010 afost de circa 6 milioane de euro daca excludem tranzactiile dincadrul ofertei de preluare a Rompetrol, care urmeaza sa fiedelistata de pe Bursa, in conditiile in care rulajul mediu din anii2006 si 2007 pe piata de actiuni s-a ridicat la 11,3 milioane deeuro si respectiv 16,6 milioane de euro.
In prezent operatorul de piata al Bursei nu este listat, insareprezentantii institutiei fac demersurile pentru listarea acestuiape propria platforma, urmatoarea etapa fiind selectia firmei debrokeraj care se va ocupa de operatiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO