Burse - Fonduri mutuale

Farmache mai vede 3-4 vanzari pe Bursa, dar nu ale statului

Farmache mai vede 3-4 vanzari pe Bursa, dar nu ale statului

Stere Farmache, presedintele BVB: Perioada in care pe BVB vor fi 14 - 15 listari pe an nu este departe. Daca piata de capital se va inscrie pe o linie mai favorabila, acest numar este realizabil. Daca anul 2008 ar fi fost unul favorabil, am fi avut cel putin o listare pe luna.

13.06.2008, 22:12 20

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache, a declarat joi, ca pana la sfarsitul anului vor mai fi listate inca trei - patru companii pe piata de capital. El a mai dat de inteles ca este putin probabil sa mai asistam la listarea unei companii de stat in acest an.
Farmache a evitat sa spuna care sunt companiile care vor derula oferte publice pana la sfarsitul anului, insa a precizat ca acestea sunt din domeniul constructiilor si retailului. Printre companiile care si-au anuntat intentia de a se lista pe Bursa in acest an se numara producatorul de materiale de constructii Adeplast Oradea si dezvoltatorul imobiliar Future Group, precum si constructorul de conducte Amarad.
De la inceputul anului, pe Bursa s-au derulat cinci oferte publice initiale, doua apartinand unor companii din domeniul constructiilor, Teraplast Bistrita si Pomponio Alba Iulia, cea din urma finalizandu-se fara succes.
Celelalte companii care au derulat oferte publice sunt producatorul de contoare de apa Contor Group Arad, compania hoteliera Casa de Bucovina - Club de Munte din Gura Humorului si fondul inchis STK Emergent.
Presedintele BVB a mai adaugat ca perioada in care pe BVB vor fi 14 - 15 listari pe an nu este departe.
"Daca piata de capital se va inscrie pe o linie mai favorabila, acest numar este realizabil. Daca anul 2008 ar fi fost unul favorabil, am fi avut cel putin o listare pe luna", a spus oficialul BVB, prezent la conferinta "CEE Credit Risk", organizata de agentia Moody's.
El a precizat ca investitorii s-au speriat si vor sa aleaga cel mai bun moment pentru listare.
In ceea ce priveste anul electoral, Farmache a spus ca nu va influenta piata de capital. "Nu vad perioada electorala sa influenteze semnificativ piata de capital in acest an", a aratat presedintele BVB.
Totusi, el crede ca este putin probabil ca listarea companiilor de stat din portofoliul Ministerului Economiei sau al Ministerului Transporturilor sa aiba loc in acest an, cele mai aproape de listare fiind producatorul de energie electrica Nuclearelectrica si Aeroportul Henri Coanda.
"Ne-am intalnit cu conducerea Nuclearelectrica, exista perspectiva, dar nu s-a demarat efectiv acest proces", a spus Farmache. El a precizat ca este posibil ca listarea sa se produca in prima parte a anului 2009, daca procedurile necesare incep la sfarsitul acestui an.
Potrivit strategiei pentru sectorul energetic aprobata de Guvern anul trecut, listarea unui pachet de 10 - 15% din capitalul Nuclearelectrica urma sa inceapa in 2008.
Ministerul Economiei controleaza 90,2% din actiunile Nuclearelectrica, iar Fondul Proprietatea detine 9,7% din capital.
Participatia detinuta de Fondul Proprietatea la Nuclearelectrica va fi majorata la 20% din capitalul social, revenindu-se astfel la cota alocata in 2005 si redusa ulterior printr-o serie de majorari si diminuari succesive de capital, operate in ultimii doi ani, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.
In ceea ce priveste listarea companiei Aeroportul International Henri Coanda Otopeni, Farmache a declarat ca se afla intr-o pozitie mai buna.
"Intr-un scenariu optimist, listarea se poate produce cel mai devreme la sfarsitul acestui an", a spus Farmache.
Listarea la Bursa de Valori Bucuresti a pachetului de 5% din actiunile Aeroportului Henri Coanda face parte dintr-un program aprobat de Guvern, prin care Ministerul Transporturilor va scoate pe piata de capital participatii minoritare la opt unitati din portofoliu.
Ministerul Transporturilor controleaza 80% din capitalul aeroportului, iar Fondul Proprietatea detine un pachet de 20% din titluri.
Ministerul Transporturilor a ales deja intermediarul care se va ocupa de listarea Henri Coanda, acesta fiind societatea de brokeraj BT Securities.
Pana la sfarsitul lunii iunie, ministerul va mai selecta intermediarii pentru listarea a patru administratii portuare. In ultimii cinci ani pe Bursa s-au listat doar doua companii de stat, transportatorul de energie electrica Transelectrica Bucuresti (august 2006) si transportatorul de gaze naturale Transgaz Medias (decembrie 2007).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO