Burse - Fonduri mutuale

FOA a mizat pe banci si SIF-uri

03.05.2009, 18:11 39

Principalele plasamente ale Fondului Oamenilor de Afaceri (FOA), fond inchis de investitii listat pe piata RASDAQ si administrat de societatea SAFI Invest, au fost actiunile bancilor si cele ale SIF-urilor anul trecut.

Potrivit raportului anual emis de administrator, la sfarsitul anului trecut FOA a investit mai mult de 10% din activele sale de 16,8 mil. lei in actiunile Bancii Transilvania si cele ale BRD. Ponderi importante de peste 5% din active mai detin si titlurile SIF Moldova, SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana.
Portofoliul de actiuni al FOA cuprindea la finalul anului trecut un numar de 15 actiuni la societati tranzactionate la Bursa si RASDAQ, care cumuleaza o pondere de aproximativ de 60% din active.
Fondul Oamenilor de Afaceri a inregistrat o pierdere de 38,7 mil. lei (10,5 mil. euro) in 2008, in conditiile in care activele nete au raportat o scadere de peste 70% pana la 16,8 mil. lei. Veniturile FOA au fost anul trecut in valoare de 9,2 mil. lei, cea mai mare parte provenind din investitii financiare cedate, respectiv 7,8 mil. lei. In 2007, fondul a raportat un profit de 2 mil. lei. Detinatorii de titluri de participare la fond au beneficiat de plata cotelor parti din cresterea activului net realizata in exercitiile financiare, in intervalul cuprins intre anii 2005 si 2008 Fondul alocand cote totale de peste 5 mil. lei. FOA a incasat anul trecut de la societatile tranzactionate la BVB dividende cuvenite pentru exercitiul financiar 2007 in valoare de circa 569.000 de lei, potrivit raportului anual.
FOA se tranzactioneaza pe piata RASDAQ din anul 2000 sub simbolul XFOA, listarea fondului avand rolul de a reorganiza Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA), cunoscut sub numele de SAFI, primul fond mutual de pe piata locala, infiintat in 1993.
Titlurile XFOA au inregistrat o crestere de 22,2% in ultima sedinta de tranzactionare de saptamana trecuta, raportand o capitalizare bursiera de 13,6 milioane de lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO