Burse - Fonduri mutuale

Fondul Broadhurst acuză conducerea Oil Terminal că a prejudiciat acţionarii minoritari

Fondul Broadhurst acuză conducerea Oil Terminal că a prejudiciat acţionarii minoritari

Dan Bărbulescu

03.08.2010, 23:10 110

Dan Bărbulescu, reprezentant al fondului de investiţiiBroadhurst şi preşedinte al Cocor Bucureşti (COCR), spune căminoritarii operatorului portuar au fost prejudiciaţi prin faptulcă reprezentanţii societăţii au scos din bilanţul firmei active pecare el le evaluează la 100 mil. euro.

"La AGA de bilanţ a Oil Terminal din luna aprilie s-a petrecut ofraudă de proporţii, în valoare de 100 de milione de euro, deoareces-a scos din bilanţ valoarea contractului de concesiune petrolieră,valoare care nu mai fusese actualizată din 1994. Acele active aufost scoase extrabilanţier, ceea ce este o fraudă şi prejudiciazătoţi acţionarii, pentru că diminuează patrimoniul societăţii.Prejudiciul nu este valoarea istorică înscrisă a acordului din2001, ci valoarea actualizată a acestui contract. Scoaterea lor dinbilanţ s-a făcut anul trecut de către directorul general fărăaprobarea Consiliului de Administraţie şi numai pe baza unei adresea Ministerului Finanţelor", spune Dan Bărbulescu.

Contactat de Ziarul Financiar, Silviu Wagner, directorul generalal Oil Terminal, a spus că toate operaţiunile s-au făcut conformlegii şi au fost aprobate de acţionari.

Dan Bărbulescu mai spune că din cauza acestor nereguli,auditorul financiar a dat un audit cu rezerve asupra situaţiilorfinanciare ale Oil Terminal pe 2009 şi CNVM s-a sesizat pentru aanaliza situaţia.

"În şedinta de CA care a precedat AGA de bilanţ din aprilie,patru din cei şapte membri ai CA au votat împotriva aprobăriisituaţiilor financiare prezentate de directorul general Wagner, iarauditorul a dat un audit cu rezerve, deoarece reducerea ilegală apatrimoniului societăţii aduce prejudicii majore tuturoracţionarilor societăţii. AGA a aprobat prin mandatarii MinisteruluiEconomiei şi ai Fondului Proprietatea situaţii financiareneaprobate de CA, ceea ce le face nelegale şi anulabile îninstanţă", spune Bărbulescu.

Acuzaţiile sunt negate de conducerea Oil Terminal.

"Este o minciună faptul că membrii CA au votat respingereasituaţiilor financiare, există un proces verbal în acest sens",spune Silviu Wagner.

Disensiuni între reprezentantul Broadhurst şi conducereasocietăţii au avut loc şi la ultima adunare generală, în careBărbulescu a cerut să-i fie consemnat în procesul verbal cărăspunsul primit de la directoarea economică la întrebarea meaprivind valoarea terenurilor de la pct. 1 de pe ordinea de zi,respectiv 160 mil. lei, a fost o informaţie privilegiată care afost făcută publică în AGA.

"Domnul Wagner, preşedintele şedinţei şi cei trei mandataţi dinpartea Ministerului Economiei au votat împotriva consemnăriipunctului meu de vedere, cu alte cuvinte m-au cenzurat", spune DanBărbulescu.

De cealaltă parte, conducerea Oil Terminal spune că informaţiileputeau fi folosite în scop personal de reprezentantul Broadhurst,iar valoarea comunicată era una estimativă, în condiţiile în careevaluarea era în curs de finalizare.

"Valoarea terenurilor este o informaţie privilegiată. Domnul DanBărbulescu a fost amendat în trecut pentru tranzacţionarea pe bazăde informaţii privilegiate la Cocor. Auditorul a dat nişte rezervecare ulterior s-au dovedit nefondate. Dânsul a fost afectat defaptul că nu mai deţine funcţia de membru în CA şi nu mai are accesla informaţii", a precizat Wagner.

Potrivit lui Bărbulescu, Oil Terminal evaluează în prezent 36 dehectare pentru care a obţinut titlul de proprietate şi pe caretrebuie să le introducă în capitalul societăţii, a căror valoareestimativă se ridică la 160 mil. lei (37,4 mil. euro).

În prezent, capitalul social al Oil Terminal este de 58,2 mil.lei (13,6 mil. euro), astfel că în urma unei astfel de operaţiuniminoritarii ar fi puternic diluaţi dacă nu ar veni cu sumeimportante pentru a-şi păstra participaţia.

Fondul Broadhurst deţine circa 7% din acţiuni, însă DanBărbulescu spune că în prezent reprezintă şi alte fonduri, care întotal deţin 15% din capitalul Oil Terminal.

Acţiunile Oil Terminal s-au tranzacţionat ieri la un preţ de0,205 lei/acţiune, la care capitalizarea este de 28 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO