Burse - Fonduri mutuale

Fondul de actiuni Premio va fi inghitit de Integro

07.10.2008, 18:03 34

Fondul de actiuni Premio, cel mai mic fond mutual din piata, va fi absorbit de fondul diversificat Integro, investitorii in cele doua fonduri administrate de Pioneer Asset Management neputand face retrageri sau subscrieri pana la finalizarea fuziunii.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat recent suspendarea operatiunilor de emisiune si rascumparare de unitati la fondurile Premio si Integro in vederea finalizarii procesului de fuziune, cu exceptia rascumpararilor integrale de unitati de fond, potrivit buletinului saptamanal emis de comisie. Suspendarea operatiunilor nu poate dura mai mult de 90 de zile.
"Procesul de fuziune intre cele doua fonduri nu va dura mai mult de cateva zile, astfel ca operatiunile de emisiune si rascumparare vor fi reluate curand", a spus Florin Dolea, director executiv al societatii de administrare Pioneer Asset Management, membra a grupului financiar UniCredit Tiriac.
Fuziunea intre cele doua fonduri mutuale administrate de societatea Pioneer Asset Management este o premiera pentru piata fondurilor mutuale a ultimilor ani. Astfel, fondul de actiuni Premio, cu active de 200.000 de lei si 46 de investitori, va fi absorbit de fondul de plasamente diversificate Integro, cu active nete de 11,5 milioane de lei si aproape 9.200 de investitori. O unitate de fond Premio s-a vandut ieri cu 7,4 lei, in timp ce pretul unei unitati de fond Integro a fost de 3,4 lei.
"Fuziunea dintre cele doua fonduri este motivata de strategia de reorganizare a produselor locale administrate de Pioneer. Suntem in faza finala de inregistrare la CNVM a unui pachet de zece fonduri de investitii internationale, administrate de diviziile internationale ale grupului Pioneer Investments si care vor fi distribuite pe piata locala. Astfel, oferta locala de fonduri va fi armonizata cu cea internationala care cuprinde in cea mai mare parte fonduri de actiuni", a spus Dolea.
Ultimul an de zile nu a fost deloc usor pentru Premio. Activele nete ale fondului de actiuni au inregistrat in ultimele 12 luni o scadere abrupta de la 4,4 milioane de lei pana la 234.000 de lei la finalul lunii august, in conditiile in care numarul de investitori a ramas acelasi, de 46. Lansat in primavara anului 2006 cu o insertie initiala de capital de peste 3 milioane de lei (800.000 de euro), fondul de actiuni Premio a inregistrat o constanta crestere a activelor pana in luna februarie a anului trecut. Incepand din luna februarie 2007, activele Premio au intrat pe o continua curba descendenta, administratorul motivand scaderea prin retragerile de capital ale bancii mama.
Pe de alta parte, fondul de plasamente diversificate Integro a raportat in ultimul an o depreciere de 34% a activelor nete.
Lansat in urma cu sase ani de societatea Quadrant Asset Management, Integro face parte din generatia veche a fondurilor mutuale, cu aproape 11.000 de investitori atrasi in primele luni de functionare.
In anul 2005, Quadrant a fuzionat cu CA IB Asset Management (in prezent Pioneer AM), fondul diversificat trecand astfel in administrarea CA IB.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO