Burse - Fonduri mutuale

Fondul de private equity STK Emergent se evalueaza la 100 mil. euro inainte de listare

Fondul de private equity STK Emergent se evalueaza la 100 mil. euro inainte de listare

Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, spune ca nu va amana listarea STK Emergent din cauza conjuncturii nefavorabile de pe Bursa

16.01.2008, 17:46 45

Administratorii fondului inchis de investitii STK Emergent, care urmeaza sa lanseze o oferta pentru listarea la Bursa, evalueaza fondul la aproape 100 de milioane de euro pe baza multiplilor firmelor comparabile.
STK Emergent va vinde pe Bursa 25% din actiuni, valoarea ofertei urmand sa fie de aproximativ 50 de milioane de lei (13,6 milioane de euro)
"Nu am stabilit inca pretul la care se va derula oferta, dar noi vrem sa lasam un potential de crestere pe termen scurt de circa 100% dupa listare", a declarat Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, societatea care administreaza fondul de investitii.
Lansarea ofertei era estimata pentru a doua parte a lunii ianuarie si conducerea societatii spune ca nu intentioneaza sa o amane, chiar daca conditiile de piata sunt nefavorabile in aceste momente.
"Nu cred ca o sa amanam oferta. Piata nu trece acum printr-o perioada foarte buna, dar pana cand se va finaliza oferta credem ca va fi o alta conjunctura. Datele la nivel macro nu sunt asa de rele incat sa justifice un trend de scadere prelungit si trebuie sa se tina cont ca au fost deja sase luni de scadere", considera Pascu.
STK Emergent a avut anul trecut un randament de 48%, dublu fata de performantele indicilor principali ai Bursei, BET si BET-FI. Fondul avea active de 122 milioane de lei (33,8 milioane de euro) la finalul lunii decembrie.
Activele STK Emergent, cu o pondere mai mare de 5% in portofoliul fondului, sunt detinerile la cele cinci SIF-uri, care reprezinta cumulat 37,9% din portofoliu, vehiculul de investitii imobiliare STK Properties, cu o pondere de 17,1%, participatia de 15,8% de la firma Constructii Bihor, in timp ce o alta pondere de 8,1% este reprezentata de detinerile in depozite bancare, potrivit datelor de la finalul anului trecut. Fondul avea investit aproximativ 53% din portofoliu in actiuni listate la BVB si 21,1% in titluri de pe piata RASDAQ.
Administratorii firmei spun ca fondul nu are plasamente in derivate.
"Strategia noastra investitionala este sa ne concentram pe destinatii capabile sa ofere in mod constant cresteri, iar derivatele nu ne pot oferi acest lucru", spune Nicolae Pascu.
Una din participatiile cele mai importante in obiectivele pe viitor ale fondului de investitii este cea de la STK Properties, acesta fiind un vehicul de investitii imobiliare infiintat in octombrie anul trecut si detinut in proportie de 99,99% de STK Emergent.
Prin aceasta investitie, fondul a cautat sa-si diversifice plasamentele in vederea cresterii performantei in conditii de risc mediu.
Ponderea firmei in structura fondului este asteptata sa creasca pana la circa 46% la nivelul anului 2010.
Conducerea fondului spune ca strategia de dezvoltare a STK Properties include si listarea acestei firme la Bursa, cel mai probabil la finalul lui 2009 - inceputul lui 2010.
STK Properties detine in prezent un teren in suprafata de 13.600 mp in Cluj-Napoca, care va fi folosit pentru dezvoltarea unui proiect rezidential. Acesta ar urma sa cuprinda aproximativ 40.000 mp construiti si aproximativ 500 de apartamente.
Valoarea de piata a proiectului la finalizare este estimata la 50 de milioane de euro.
Potrivit reprezentantilor fondului, STK Properties intentioneaza in primul trimestru al acestui an sa achizitioneze terenuri in Cluj-Napoca pentru proiecte suplimentare, a caror valoare de piata la finalizare sa ajunga la 100 de milioane de euro. Termenul de finalizare a acestor proiecte ar urma sa fie sfarsitul anului 2009.
STK Emergent a avut anul trecut un profit net de 14,88 milioane de lei (4,5 milioane de euro), Profitul este cu 437% mai mare comparativ cu profitul din 2006, dar comparatia nu este atat de relevanta in conditiile in care fondul nu a "lucrat" pe tot parcursul lui 2006, fiind lansat la finalul lunii aprilie din acel an. Administratorii fondului considera ca "remarcabil" este faptul ca 76% din profitul pe 2007 a fost realizat in a doua jumatate a anului, in conditiile unei evolutii nefavorabile a pietei in acea perioada.
Conducerea societatii care administreaza fondul estimeaza ca STK Emergent va ajunge in 2011 la un profit de 75 milioane de lei si la active de 700 de milioane de lei, de aproape sase ori mai mari fata de cele din prezent.

STK Emergent va vinde 25% din actiuni prin intermediul unei oferte in valoare de circa 50 de milioane de lei;
Fondul detine 70% din totalul pietei fondurilor inchise si 11,3% in totalul fondurilor de investitii locale;
Fondul a avut anul trecut un randament de 48%, dublu fata de performantele BET si BET-FI;
20% din portofoliu sunt reprezentate de STK Properties, un vehicul de investitii imobiliar, primul proiect rezidential urmand sa se ridice la 50 de milioane de euro;
Activele fondului erau anul trecut de 122 mil. lei si sunt asteptate sa creasca la 700 de milioane de lei pana in 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO