Burse - Fonduri mutuale

Fondul Eastern Eagle a vândut 6% din Romcarbon

Autor: Andrei Chirileasa

29.11.2010, 23:45 148

Fondul de investiţii Eastern Eagle Fund, înregistrat în InsuleleCayman, a vândut vineri un pachet de 6% din acţiunileproducătorului de mase plastice Romcarbon Buzău (ROCE), pentru 3,32mil. lei (772.000 de euro).

Eastern Eagle rămâne cel mai mare acţionar minoritar al Romcarbon,cu circa 14%. Fondul a intrat în acţionariatul Romcarbon la finelelui 2005, când a cumpărat pachetul de 22,4% din acţiuni deţinut deSIF Transilvania pentru 3,42 mil. lei. Ulterior, fondul aparticipat la două majorări de capital şi a mai cumpărat acţiuni depe Bursă, investiţia totală în companiei ridicându-se la peste 10mil. lei, potrivit calculelor ZF.

Tranzacţiile s-au realizat la preţul de 0,21 lei/acţiune, un minimal ultimului an pentru titlurile Romcarbon, evaluând compania la55,4 mil. lei (12,9 mil. euro). În primele nouă luni ale anului,Romcarbon a avut afaceri de 88 mil. lei, în creştere cu 53%, dar atrecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 0,4 mil. lei.
Eastern Eagle avea la finele anului trecut investiţii în valoare decirca 5,5 mil. euro în Romcarbon şi în alte companii ale grupului,precum Greenwee şi Greenfiber, reprezentând circa 17% din activelefondului, care se ridicau la 32,2 mil. euro.

Fondul, care avea la începutul anului 87% din active investite înRomânia (circa 28 mil. euro), mai deţine participaţii la cele cinciSIF-uri, dar a cumpărat încă din 2009 acţiuni şi la FondulProprietatea, potrivit raportului anual al fondului de investiţiielveţian Absolute Invest, unul dintre cei mai mari acţionari aiEastern Eagle. Din datele publicate de Absolute Invest rezultă căEastenr Eagle deţinea la începutul anului peste 55 de milioane deacţiuni la Fondul Proprietatea, adică circa 0,4% din capitalulfondului.
Eastern Eagle mai deţine participaţii la Mecanica Ceahlău (21%),Braiconf Brăila (7,8%), Flaros Bucureşti (8,8%) şi Oil TerminalConstanţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO