Burse - Fonduri mutuale

Fondul Euroglobinvest va investi 80% din active pe piete externe

13.08.2007, 19:00 33

Pe o piata a fondurilor deschise de investitii dominate de administratori care fac parte din marile grupuri financiar-bancare la nivel european precum Raiffeisen, Eurobank si Groupe Societe Generale, Globinvest, administrator independent de investitii din Cluj, demareaza ofensiva, fiind prima companie care lanseaza un fond inchis de investitii cu plasamente pe pietele externe de capital.
Anuntat de la inceputul anului, fondul Euroglobinvest a fost lansat la inceputul lunii august, urmand a fi inregistrat la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare in urmatoarele doua luni. In luna martie, sub impactul puternicelor corectii bursiere, reprezentantii Globinvest luau in calcul lansarea fondului de investitii externe Euroglobinvest sub forma unui fond de fonduri, plasamentele in alte fonduri de investitii fiind mai putin expuse fluctuatiilor.
In forma finala, fondul Euroglobinvest va functiona sub forma unui fond inchis de investitii cu plasamente de pana la 80% din activele sale in actiuni cotate pe bursele europene precum cele din Rusia, Ungaria, Croatia, cu o distribuire a expunerii de 50% pe tari dezvoltate si de 30% pe piete emergente. Banca depozitara a fondului va fi Bancpost.
Riscul valutar generat de expunerile pe alte valute decat leul va fi acoperit prin plasamente in instrumente financiare derivate, avand ca suport valutele respective.
"Obiectivul financiar al fondului va fi cresterea valorii capitalului investit, iar orizontul de timp al plasamentelor va fi cuprins intre 3 si 5 ani. Avand in vedere ca pietele externe nu sunt atat de volatile precum cea locala, dorim sa obtinem randamente medii ca valoare, dar in conditiile unui risc de fluctuatie mai mic a valorii unitatilor de fond", spune Ilie Cenan, presedintele Globinvest.
In prezent, fondul Euroglobinvest dispune de 32 de membri initiali care au subscris un capital ce depaseste 1,5 milioane de euro.
Pentru urmatorii trei ani, Globinvest are in vedere diversificarea portofoliului de fonduri, format in prezent din patru, cu inca doua fonduri, mai exact un fond de obligatiuni si un fond de investitii imobiliare. Pana in 2010, activele aflate in administrarea societatii sunt estimate sa depaseasca 200 de milioane de lei, dublu fata de activele de 115 milioane de lei la inceputul lunii august.
Globinvest administreaza in prezent patru fonduri de investitii, valoarea totala a activelor administrate urcand la 115,5 milioane de lei la inceputul lunii august, din care 67,3 mil. lei in fondurile deschise Transilvania si Napoca si 48,2 milioane de lei in fondurile private FAPT, FPC si Euroglobinvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO