Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea are lichiditati de 500 mil. euro si a facut un profit de 22 mil. euro din dobanzi

21.10.2009, 23:15 27

Fondul Proprietatea (FP) avea la finele lunii septembrieplasamente bancare in valoare de 2 mld. lei (484,2 mil. euro),inregistrand in acest timp un profit din dobanzi bancare in valoarede 95 mil. lei (22,6 mil. euro).

La noua luni lichiditatile fondului se ridicau in total la 2,1mld. lei (503,6 mil. euro), societatea avand de asemenea siplasamente in titluri de stat in valoare de 74,2 mil. lei (17,7mil. euro).

Fondul insa nu poate sa fructifice la maxim lichiditatile decare dispune pentru ca nu are inca un administrator, dupa cecontractul de administrare cu Franklin Templeton nu a fostsemnat.

Fondul Proprietatea va convoca Adunarea Generala a Actionarilor(AGEA) la finele lunii noiembrie pentru aprobarea mandatarii luiMark Alan Meyer de catre actionari in vederea semnarii in numeleFondului a contractului de administrare cu Franklin Templeton, inconditiile in care Enache Jiru, presedintele comisiei de selectie,a renuntat la inceputul lunii la imputernicirea de semnare acontractului.

"Familia Malaxa, care detine peste 5% din FP, a cerut convocareaAGA in vederea mandatarii unei alte persoane pentru semnareacontractului de administrare. In aceste conditii, familia Malaxal-a propus pentru acest demers pe avocatul sau, Alan Meyer", spunedirectorul Fondului Proprietatea, Daniela Lulache.

Fondul Proprietatea a inregistrat in primele noua luni din acestan un profit net preliminar in valoare de 655 mil. lei (156 mil.euro), peste nivelul bugetat pentru acest an, de 212,4 mil. lei.Depasirea profitului net bugetat pentru acest an a fost cauzata deprofitul brut inregistrat din vanzarea de catre Fond aparticipatiilor detinute la CEZ Distributie, CEZ Vanzare si CEZServicii pentru 546,7 mil. lei (130,2 mil. euro). In acesteconditii, FP estimeaza un profit net de 690 mil. lei (160,5 mil.euro), cu 48% peste nivelul consemnat in 2008. La inceputul luniioctombrie, CEZ a achizitionat de la Fondul Proprietateaparticipatia de 12% detinuta la CEZ Servicii pentru suma de 1,6mil. euro, pretul de vanzare fiind de aproape opt ori pesteinvestitia initiala facuta de fond in 2007. FP a devenit actionarla CEZ Servicii in luna mai 2007, odata cu infiintarea societatii,printr-un aport in numerar in valoare de 200.000 de euro.

"Spre deosebire de CEZ Distributie si CEZ Vanzare, pentruvanzarea CEZ Servicii am obtinut o suma mult mai mica. Cu toateacestea, tranzactia este importanta din punctul de vedere alinvestitiei. In 2007 am dat 0,2 mil. lei pentru companie pentru cain prezent sa o vindem de aproape opt ori mai scump. In plus,acesta este singurul profit obtinut de la firmele CEZ, intrucatacestea nu au platit niciodata dividende", a declarat Lulache.

Ministerul Finantelor ar putea fi actionat in instanta de FondulProprietatea pentru neplata subscrierilor la capitalul social invaloare de 519,4 mil. lei (123,7 mil. euro), aferente unui pachetde 519 mil. actiuni. Fata de anul trecut, creanta pe care Fondul oare asupra Ministerului Finantelor a scazut de la circa 561,3 mil.lei (152,4 mil. euro).

Actionarii FP sunt Ministerul Finantelor, cu 65,09% dincapitalul social, persoane juridice, cu o detinere de 7,52%, sipersoane fizice cu participatii in valoare de 27,38%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO