Burse - Fonduri mutuale

Fondurile au câştigat bătălia dividendelor la SIF1 şi SIF4

Fondurile au câştigat bătălia dividendelor la SIF1 şi SIF4

Autor: Roxana Pricop, Andrei Chirileasa

28.04.2011, 23:56 532

În martie conducerile celor cinci SIF-uri au primit o solicitaresurpriză din partea celor mai mari acţionari insti­tu­ţionali:creşterea cu până la peste 70% a dividendelor distribuite dinprofitul realizat în 2010, iar două SIF-uri, SIF Banat-Crişana(SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), au introdus propunerile pe ordineade zi, în timp ce SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) aurefuzat motivând că nu sunt înde­plinite condiţiile legale.

Ieri, în cadrul AGA de la SIF Banat-Cri­şana, acţionarii auaprobat cu 60% din voturi distribuirea unui dividend de 0,103lei/acţiune, respectiv 90% din profitul pe 2010. Iniţial,con­ducerea SIF1 a propus un dividend de 0,06 lei/ac­ţiune,respectiv 50% din câştig, esti­mând un profit mai mare pentru anulîn curs în cazul în care acţionarii ar fi aprobat varian­ta dedividend susţinută de conducere.

Deşi propunerea de majorare a divi­den­dului a fost aprobată,fondurile de in­vestiţii re­clamă faptul că conducerea SIF le-asuspendat nelegal dreptul de vot în AGA pe motiv că ar fi acţionatîn mod concertat şi spun chiar că AGA ar putea fi reluată.

Consiliul de Administraţie al SIF1 a sus­pen­dat drepturile devot în AGA pentru 5,95% din acţiuni deţinute de cele 16 fonduri deinvestiţii care au făcut propunerea de majorare a dividendului.

"Am suspendat drepturile de vot pentru că grupul de fonduri deinvestiţii a acţionat concertat şi astfel propunerea lor nu a ajunspe ordinea de zi. Pentru a nu crea şi mai multă agitaţie în piaţă,Consiliul de Administraţie a decis să propună majorareadividendului la 0,103 lei/acţiune, propunere ce a fost aprobată cu60% din voturi. Este o tendinţă în piaţă ca acţionarii să ceară maimulţi bani de la companii, însă acţionarii trebuie să se gândeascăbine: fie beau mai mult lapte, fie mânâncă acum vaca. NiciCoca-Cola, com­pa­nie listată pe mari burse din lume, nudis­tribuie tot profitul către acţionari. Nici BRD-SG nu adistribuit decât 25% din profit către acţionari", a spus IoanCuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana.

Fondurile de investiţii rămân în conflict cu conducereaSIF1

Fondurile de investiţii sunt nemulţumite de decizia conduceriiSIF privind suspendarea voturilor. "Decizia SIF1 este totalinac­ceptabilă. Este nelegal şi lipsit de sens ca un acţionar careîşi exercită un drept recunoscut de prevederile legale, de aformula o cerere care este în mod evident în interesul tuturoracţionarilor, să îşi piardă un alt drept prevăzut de lege", adeclarat Jacob Grapengiesser, part­­ner în cadrul companiei suedezede ad­mi­nis­trare a investiţiilor East Capital, care a făcut partedin grupul de investitori concertaţi de conducerea SIF1.

Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management,administratorul fondului BT Maxim, care se regăseşte de asemenea pelis­ta investitorilor cu drept de vot suspendat, spu­­ne că CNVM aemis un punct de vedere prin care spune că interpretarea SIF1privind acţiunea concertată în acest caz nu este legală, darconducerea SIF a ignorat acest punct de vedere şi nu a revenitasupra deciziei.

"În opinia mea, votul este viciat şi cred că AGA trebuiereconvocată. Dacă SIF1 nu va face lucrul acesta, vom cere CNVM săsolicite conducerii SIF reconvocarea AGA", a precizat Hanga.

Reprezentanţii CNVM nu au putut fi contactaţi pentrucomentarii.

La SIF Muntenia, vot fără scandal

Tot ieri, 28 aprilie, a avut loc AGA la SIF Muntenia (SIF4).Acţionarii SIF4 au aprobat în AGA distribuirea unui dividend brutde 0,081 lei/acţiune, valoare propusă de unii in­ves­titori caredeţin peste 5% din capitalul SIF. Astfel, valoarea totală brută adivi­den­delor dis­tribuite va fi de 65,3 milioane lei şirepre­zin­tă 90% din profitul de anul trecut de 72,6 mil. lei.

Iniţial, Consiliul de Administraţie al Muntenia Invest,administratorul SIF Mun­tenia, a propus alocarea a 40,3 mil. leisub formă de dividende, respectiv 0,05 lei/acţiune, în creştere cu25% de la 0,04 lei/acţiune.

"Considerăm că grupul de acţionari care au susţinut majorareadividendelor a avut o atitudine ostilă, pentru că profită desituaţia unui alt investitor instituţional, aşa cum sun­tem şi noi.Dacă aveau nevoie de lichi­dităţi, tre­buia să facă rost din altăparte, nu din pro­fitul pe care l-am făcut noi. Trium­fulde­mo­craţiei este bun dintr-un anumit punct de vedere, însă avândîn vedere că aceşti acţio­nari sunt investitori instituţionali, artrebui să se gândească pe termen lung. În opinia lor, ei încaseazăacum banii şi dacă SIF-urile scad la Bursă nu au nicio problemă îna le vinde ac­ţiunile. Prin majorarea dividendelor, socie­tatearămâne cu mai puţine rezerve pentru investiţii. Surplusul dedividende din acest an reprezintă jumătate din suma alocatăinves­tiţiilor în 2010", a spus Petre Szel, preşedintele SAIMun­tenia Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO