Burse - Fonduri mutuale

Fondurile care au ramas de actiuni recupereaza pe revenirea Bursei

18.03.2009, 18:42 34

Revenirea Bursei de la inceputul lunii martie a adus pe plus fondurile de actiuni, acestea afisand randamente de pana la 10% in ultimele doua saptamani dupa luni la rand in care pierderile au devenit o regula.

In primele doua saptamani ale lunii martie, Bursa a inregistrat o revenire puternica sustinuta in principal de evolutia si vestile pozitive provenind de pe pietele externe.
Indicele BET, care cuprinde cele mai lichide zece companii listate, a crescut in acest interval cu 11,5%, in timp ce BET-C, care reflecta evolutia de ansamblu a tuturor companiilor, a avansat cu 12,3%. Cele cinci SIF-uri, cuprinse in indicele BET-FI, au urcat cu peste 20%, iar indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de societati de pe Bursa, a crescut cu 15%. Piata RASDAQ a stagnat in aceasta perioada.
Actiunile anumitor companii de pe Bursa au raportat cresteri si de 20%, cum ar fi titlurile Petrom (SNP) si cele ale BRD. In acest interval, titlurile Rompetrol Well Services (RRC) au crescut cu 6,3%, iar actiunile Transelectrica cu 2,2%.
Evolutia Bursei a tras in sus fondurile de actiuni, cele mai avantajate de cresteri fiind acele fonduri de actiuni care au avut curajul sa ramana cu activele investite in piata de actiuni si nu s-au refugiat in depozite bancare. Mai exact, fondul BT Maxim, administrat de BT Asset Management, a marcat cel mai ridicat randament in intervalul cuprins intre 27 februarie si 18 martie, respectiv de 9,7%, urmat de al doilea fond de actiuni al BT, respectiv BT Index, care a marcat o crestere de 8,7%. La scurta distanta urmeaza fondul de actiuni Omnitrust administrat de SIRA cu o performanta de 8,6%.
"Aceste prime doua saptamani ale lunii martie sunt cele mai bune saptamani de anul acesta, piata locala reactionand pozitiv la mesajele optimiste care au venit de pe pietele externe. Nimeni nu cred ca poate spune cat va mai tine aceasta crestere a Bursei", a spus Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest. Napoca, fondul de actiuni al Globinvest, a marcat un randament de 7,4%, cu peste 85% din activele sale investite in piata de actiuni.
Reprezentantul Globinvest a adaugat ca va mai dura pana cand investitorii isi vor recapata increderea in fondurile de actiuni si vor reincepe sa investeasca in aceste fonduri.
Speriate de amplitudinea scaderilor din ultimul an si jumatate, mare parte din fondurile de actiuni si-au redus drastic expunerea pe piata de actiuni, sub 50% din active, adapostindu-se in depozitele bancare.
Refugierea fondurilor de actiuni in depozitele bancare a fost motivata de administrator prin intentia de a conserva cat mai mult plasamentele investitorilor.
Blocate in depozite, aceste fonduri nu au luat parte la revenirea Bursei. De exemplu, Investica Altius, fond cu 30% din active in actiuni si 60% din active plasate in depozite, a marcat un randament de 1,5% in intervalul cuprins intre 27 februarie si 18 martie, in timp ce fondul Intercapital a inregistrat un randament de 2,1% cu 36% din active plasate in actiuni.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO