Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de actiuni au atras 1,1 mil. euro in februarie

07.03.2008, 17:27 12

Fondurile de actiuni au atras 4 mil. lei (1,1 mil. euro) in luna februarie, situandu-se in topul preferintelor investitorilor in ciuda corectiilor bursiere din ultimele luni care au dus pe minus randamentele acestora.
Industria fondurilor mutuale a raportat intrari nete totale de 200.000 de lei, fondurile monetare inregistrand iesiri nete de 5,7 milioane de lei. Fondurile de obligatiuni au raportat intrari nete de 900.000 de lei, iar cele cu plasamente diversificate au atras de la investitori un milion de lei in luna februarie.
Atrasi de pretul scazut al unitatii de fond, investitorii au plasat 4 mil. lei in fondurile de actiuni, in ciuda faptului ca randamentele anuale ale fondurilor nu depasesc 3%.
"Comportamentul investitorilor locali este destul de imprevizibil. Un volum mare de intrari raportat intr-o luna nu semnifica neaparat ca vor urma si alte luni cu subscrieri ridicate. Daca in urmatoarele luni fondurile de actiuni atrag in continuare subscrieri importante, se poate vorbi despre o tendinta", a declarat Jan Pricop, directorul general adjunct al societatii de administrare a investitiilor KD Investments.
Cel mai ridicat volum de intrari nete a fost raportat de fondul de actiuni Raiffeisen Prosper, administrat de societatea Raiffeisen Asset Management, care a atras de la investitori subscrieri nete in valoare de 1,8 milioane de lei. KD Maximus, fond de actiuni administrat de KD Investments, a inregistrat in februarie intrari nete de 1,7 milioane de lei, in timp ce fondul de actiuni BCR Expert, administrat de BCR Asset Management, a raportat intrari nete de 1,6 milioane de lei. Raiffeisen Prosper a raportat un randament anual de 1,1% la sfarsitul lunii ianuarie, in timp ce unitatea de fond a BCR Expert a scazut cu 8,1%. Fondul KD Maximus a incheiat luna februarie cu un randament anual de 2,4%.
Numarul investitorilor in fonduri a crescut cu 0,5%, cea mai mare crestere inregistrandu-se la categoria fondurilor de obligatiuni, cu 3,5%.
Activele nete totale ale fondurilor mutuale au scazut usor in luna februarie, pana la 866 de milioane de lei, aproximativ 17,8% din active fiind detinute de liderul pietei, BCR Asset Mangement.
Pe locul al doilea in clasamentul administratorilor de fonduri deschise se situeaza BT Asset Management, cu active de 127,2 milioane de lei in administrare, in timp ce Raiffeisen Asset Management este al treilea administrator de fonduri mutuale dupa cota de piata, gestionand active nete in valoare de 123,3 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO