Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de actiuni au redevenit vedete, cu cele mai mari randamente de la inceputul anului

Fondurile de actiuni au redevenit vedete, cu cele mai mari randamente de la inceputul anului

Razvan Rusu, director de investitii la societatea Aviva Investors

04.05.2009, 00:00 25

Fondurile de actiuni au facut pasi mari inspre recuperarea pierderilor din ultimii ani. Astfel, dupa ce in martie au reusit sa recupereze pierderile din prima parte a anului, dupa luna aprilie au adus per total an randamente superioare fondurilor monetare si de obligatiuni.

Active Dinamic, fond de actiuni administrat de societatea Swiss Capital, este cel mai performant fond mutual din 2009, cu un randament de 38,7% inregistrat in primele patru luni ale anului. Pe locul secund, se situeaza Romania Actiuni, administrat de Raiffeisen Asset Management, cu un randament de 26,3% in 2009, urmat de BT Maxim, fond de actiuni administrat de BT Asset Management, cu un plus de 18,6% in primele patru luni ale 2009.
"Inca nu se poate vorbi de randamente in cazul fondurilor de actiuni, ci de recuperarea pierderilor din ultimii doi ani. Putini sunt investitorii care au intrat in fondurile de actiuni la inceputul anului si care astazi se bucura de randamente de peste 30%. Mare parte din investitori au intrat in fondurile de actiuni inaintea declansarii crizei, iar acestia sunt acum in perioada de recuperare a pierderilor", a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii Erste Asset Management.
Raliul Bursei din luna martie, cand principalii indici bursieri au accelerat cu pana la 30%, a continuat si in aprilie, cand indicele celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF-uri) a crescut cu peste 60%. Fondul de actiuni BT Maxim a adus cel mai mare castig lunar in aprilie, respectiv de 36,3%, urmat la scurta distanta de Romania Actiuni cu o performanta de 33,4% luna trecuta si de Active Dinamic cu o performanta de 31,3%.
Nu toate fondurile de actiuni au reusit insa sa recupereze pierderile de la inceputul anului. Neincrezatori in durata si amploarea raliului, multi dintre administratorii fondurilor de actiuni au decis sa mentina o expunere redusa pe piata de actiuni, pierzand astfel revenirea. De exemplu, fondul de actiuni Intercapital, administrat de Aviva Investors, a inregistrat o pierdere de 0,7% in primele patru luni ale anului si o crestere de 9,4% in aprilie, investind pe piata de actiuni mai putin de 40% din activele nete de 6,5 mil. lei.
"Scaderile din ultimii ani ne-au facut neincrezatori in revenirea pietei din martie si aprilie, astfel ca am ramas putin expusi pe actiuni. Acum regret ca nu am luat parte la cresteri", a spus Razvan Rusu, director de investitii la societatea Aviva Investors.
Agresivitatea raliului bursier i-a facut pe unii administratori sa se intrebe daca va urma o corectie in urmatoarele luni, iar pe alti daca intr-adevar se anunta finalul crizei.
"Este destul de devreme sa spunem ca a inceput finalul caderii economice si ca cresterile din ultimele doua luni anticipeaza acest lucru. Cred ca peste trei sau sase luni vom sti exact daca a inceput sau nu finalul scaderilor", a spus Neacsu de la Erste AM, adaugand ca pentru a exista premisele unei reveniri de durata sunt necesare reducerea volatilitatii si cresterea lichiditatii in piata.
"Agresivitatea raliului ma face sa cred ca vom asista la o corectie in urmatoarele luni. Ceea ce s-a intamplat in aprilie este un semnal bun, insa volatilitatea este prea ridicata pentru a se pune bazele unei reveniri", a explicat Rusu de la Aviva Investors.
Pentru a doua luna consecutiva in acest an, fondurile de actiuni au adus randamente mai mari decat fondurile monetare si cele de obligatiuni. Fondul de obligatiuni Orizont, administrat de Aviva Investors, este cel mai performant din categoria fondurilor de instrumente cu venit fix, cu un randament de 8,3% in primele patru luni ale anului. BCR Monetar, administrat de Erste AM, se situeaza pe locul secund cu un randament de 5,8%.
Impactul cresterilor din ultimele doua luni asupra vanzarilor de fonduri de actiuni va fi redus, apetitul redus la risc indreptand in continuare investitorii spre fonduri de instrumente cu venit fix.
"Investitorii au nevoie de timp pentru a-si recapata increderea in fondurile de actiuni. Primii care vor face subscrieri in fondurile de actiuni vor fi investitorii care s-au retras de frica scaderilor si care au inregistrat pierderi iesind", a continuat Rusu.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO