Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de obligatiuni au strans 4 mil. euro in T1

09.04.2008, 19:46 17

Fondurile de obligatiuni au fost in topul preferintelor investitorilor in primul trimestru al anului, atragand investitii nete de 15,3 mil. lei (4,2 mil. euro) si circa 1.500 de investitori noi, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
La polul opus, fondurile de actiuni au inregistrat in primul trimestru retrageri nete de 11,5 mil. lei (3,1 mil. euro) si au pierdut circa 300 de investitori, pe fondul scaderilor puternice de pe Bursa, care au afectat puternic si randamentele fondurilor cu plasamente in actiuni.
Fondurile de obligatiuni si cele monetare au fost singurele care au inregistrat randamente pozitive de la inceputul anului, cel mai performant fond de pe piata fiind Orizont, cu un castig de aproape 2%. Fondurile diversificate si mai ales cele de actiuni au fost lovite de corectiile bursiere, cele din urma inregistrand scaderi ale unitatilor de fond de pana la 30%. Cresterea semnificativa de active raportata de fondurile de obligatiuni in primele trei luni arata ca investitorii incep sa inteleaga avantajele plasamentelor in obligatiuni in contextul unei deprecieri de durata a Bursei. Investitorii au ales sa se refugieze in fondurile de obligatiuni la adapost de corectiile bursiere, pentru ca atunci cand Bursa da semne de recuperare sa revina in fondurile de actiuni.
Iesiri semnificative au fost raportate in primul trimestru si de fondurile monetare, care au incheiat primul trimestru al anului cu active in scadere cu 7,2 mil. lei (1,95 mil. euro), fondul Simfonia 1 administrat de BRD Asset Management raportand cele mai consistente iesiri, respectiv de 14,7 mil. lei (4 mil. euro).
Preferate de investitorii persoane juridice si de intreprinderile mici si mijlocii, fondurile monetare indeplinesc rolul unui instrument de trezorerie cu grad de lichiditate ridicat, rascumpararile din fond putand fi realizate usor si fara costuri ridicate. Astfel, iesirile ridicate de active din fondurile monetare pot fi justificate prin necesarul de lichiditate al companiilor destinat achitarii taxelor si impozitelor.
Per ansamblul industriei, fondurile mutuale au inregistrat in primul trimestru iesiri nete de 4,2 mil. lei (1,13 mil. euro), in timp ce activele lor au scazut cu 134 mil. lei (36 mil. euro), pana la 820,3 mil. lei (222 mil. euro), din cauza scaderii valorii plasamentelor de pe Bursa.
Numarul de investitori in fondurile mutuale a crescut cu 1.100 pana la 83.600 la sfarsitul lunii martie, fondurile de obligatiuni fiind principalul motor de crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO