Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de obligatiuni, refugiu in fata corectiilor bursiere

04.03.2008, 20:26 14

"Daca in 2006 si in 2007 am asistat la o crestere spectaculoasa a activelor fondurilor de actiuni si ale celor diversificate, in detrimentul fondurilor cu un profil conservator de risc, cred ca in prezent se va face dreptate fondurilor de obligatiuni", spune Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare BCR Asset Management.
Fondurile monetare indeplinesc rolul unui instrument de trezorerie cu grad de lichiditate ridicat, rascumpararile din fond putand fi realizate usor si fara costuri ridicate, adresandu-se in special investitorilor persoane juridice si intreprinderilor mici si mijlocii.
In ultimii doi ani, atentia administratorilor de fonduri a fost indreptata in special spre fondurile de actiuni si cele diversificate, fapt motivat si de apetitul ridicat pentru risc al investitorilor in cautare de randamente mari.
In primele doua luni ale 2008, fondurile de obligatiuni au fost singurele care au reusit sa aduca investitorilor randamente pozitive, fondurile de actiuni marcand scaderi de pana la 20%.
Cresterea accelerata si disproportionata a fondurilor de actiuni si diversificate, care au ajuns sa controleze pana la 75% din activele fondurilor mutuale, a influentat negativ dezvoltarea fondurilor de obligatiuni si monetare. Oferta este destul de limitata in prezent, investitorii putand alege intre doua fonduri monetare, si sapte fonduri de obligatiuni.
Anul acesta se va inregistra o crestere a interesului pentru fonduri deschise de investitii cu profil de risc conservator atat de partea administratorilor, cat si de cea a investitorilor, este de parere Radu Hanga de la BT Asset Management.
BCR AM pregateste lansarea a doua fonduri mutuale cu plasamente pe piata obligatiunilor si pe cea monetara, OTP AM urmeaza sa intre pe piata cu un fond monetar, in timp ce SAI Zepter va lansa, alaturi de doua fonduri cu profil de risc ridicat, si un fond de obligatiuni.
"Administratorii de fonduri mutuale si investitorii vor redescoperi virtutile fondurilor de obligatiuni anul acesta", spune Neacsu de la BCR, adaugand ca lipsa de instrumente financiare si "seceta" de emisiuni de titluri de stat sunt doar cateva dintre cauzele care au impiedicat dezvoltarea la parametrii normali a fondurilor de obligatiuni si monetare.
Reorientarea investitorilor spre fonduri de investitii cu plasamente in obligatiuni a fost confirmata de evolutia intrarilor nete din luna ianuarie, cand acestea au raportat intrari nete de 5,9 milioane de lei, in timp ce fondurile de actiuni au inregistrat iesiri nete de 5,3 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO