Burse - Fonduri mutuale

​Fondurile de pensii ale ING nu au găsit cumpărători pentru 8% din Impact. Mai încearcă o dată mâine

​Fondurile de pensii ale ING nu au găsit cumpărători...

Autor: Andrei Chirileasa

26.06.2013, 18:40 330

Fondurile de pensii ale ING nu au reuşit să vândă în şedinţa de miercuri un pachet de 16,14 milioane de acţiuni ale dezvoltatorului imobiliar Impact (IMP), scoase la licitaţie prin vânzare specială la ordin.

Pachetul reprezintă 8,16% din capitalul Impact şi valorează pe bursă 2,43 mil. lei (539.000 de euro), la preţul de închidere de 0,1503 lei/acţiune. Acţiunile Impact au pierdut 11% pe bursă în ultimele două şedinţe.

Anunţul privind vânzarea la ordin a fost publicat pe bursă marţi, după închiderea şedinţei de tranzacţionare. Cum miercuri tranzacţia nu s-a realizat, ordinul va fi introdus din nou în piaţă în şedinţa de joi. Tranzacţia este intermediată de firma de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment (RCI), iar condiţia pusă de vânzător este ca tranzacţia să se realizeze doar dacă există cumpărători pentru întregul pachet.

Fondurile de pensii ale ING au intrat la Impact în 2011, cumpărând acţiuni la preţuri cuprinse între 0,36 şi 0,42 lei, iar la preţul actual ele ar pierde peste 50% din banii investiţi.

Ieşirea ING din acţionariatul Impact ridică unele semne de întrebare, având în vedere că fondurile de pensii ale grupului s-au implicat direct în redresarea companiei, după ce aceasta a raportat pierderi mari în 2011 şi 2012. Anul trecut, fondurile ING l-au susţinut pe Ştefan Gheorghiu pentru funcţia de CEO al Impact.

Schimbările din acţionariat de la începutul acestui an, respectiv înlăturarea din companie a lui Dan Ioan Popp şi Carmen Săndulescu, cei care au fondat şi au condus Impact timp de 17 ani, şi preluarea controlului de către omul de afaceri Gheorghe Iaciu, au adus şi schimbări în conducerea companiei. Gheorghiu a fost înlocuit în funcţia de CEO de Lucian Mateescu, adus de brokerii de la Swiss Capital.

Gheorghe Iaciu deţine în prezent 29% din Impact, iar Adrian Andrici are 10,7%. Dintre acţionarii instituţionali, suedezii de la East Capital deţin 10%, iar ING are 8,16%.

Impact a avut anul trecut afaceri de 28,5 mil. lei şi pierderi dontabile de 74,9 mil. lei, în timp ce capitalurile proprii erau la finalul lunii decembrie de 326 mil. lei. Compania are o capitalizare de 30 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO