Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au atras mai puţini bani de la investitori în luna aprilie

Autor: Roxana Pricop

10.05.2011, 23:51 278

Fondurile mutuale au atras intrări nete de 102,8 mil. lei (25mil. euro) de la investitori în luna aprilie, cea mai mare partedin sumă fiind plasată în fondurile monetare denominate în lei şivalută, potrivit statisticilor emise de AAF.

Activele totale ale industriei au crescut astfel până la 6,2mld. lei (1,53 mld. euro).

În februarie şi martie, in­trările nete se ridicaseră la circa200 mil. lei. Scăderea investiţiilor ar putea fi explicată prinfaptul că fondurile monetare şi cele de obligaţiuni, care au fostmotorul creşterii pieţei în ultimii doi ani, înregistreazărandamente în scădere, pe fondul reducerii dobânzilor bancare lalei.

Pe piaţa locală activează un număr de 57 de fonduri mutuale,însă în acest an cele mai atractive, din punctul de vedere alsumelor noi atrase de la investitori, au fost fondurile monetaredenominate în euro, urmate la scurtă distanţă de fondurile monetareîn lei şi fondurile de obligaţiuni.

În aprilie fondurile monetare denominate în valută şi-aucontinuat ascensiunea, raportând intrări nete de aproape 50 mil.lei, pe locul secund se situează fondurile monetare în lei cu 34mil. lei atrase şi fondurile de obligaţiuni cu subscrieri nete de20 mil. lei. Din fondurile de acţiuni au ieşit 400.000 de lei (sumănetă), iar fondurile diversificate au pierdut 500.000 de lei înaprilie.

La finele lunii aprilie primele locuri în clasamentul celor maiperformante fonduri mutuale din ultimele 12 luni sunt ocupate dedouă fonduri cu acţiuni în portofoliu şi de două fonduri deobligaţiuni, cele din urmă având o strategie de investiţii maiconservatoare. Astfel, fondul diversificat Carpatica Global esteperformerul industriei cu un randament pe ultimele 12 luni de10,4%, pe locul secund urmează OTP Balansis cu un randament de8,9%. Fondurile de obliga­ţiuni BCR şi Certinvest au raportatrandamente de 8,5%, respectiv 8,1% în ultimele 12 luni, aratăstatisticile Aso­cia­ţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

În luna aprilie, clasamentul administratorilor de fondurimutuale a rămas neschimbat: Erste Asset Management îşi menţinepoziţia de lider cu active în administrare de 2,53 mld. lei, urmatde Raiffeisen Asset Management cu 2,4 mld. lei şi de BRD AssetManagement cu 615 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO