Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au mai spart un prag: activele au urcat peste 3 mld. lei

14.12.2009, 23:08 17

Industria fondurilor mutuale a ajuns la active nete totale de3,07 miliarde de lei (723 mil. euro), de peste trei ori mai marifata de finele anului trecut, iar numarul de investitori a urcat laaproape 160.000, potrivit statisticilor raportate de AsociatiaAdministratorilor de Fonduri (AAF).

La finele lunii noiembrie, cele peste 50 de fonduri mutuale auraportat active nete de 3,07 mld. lei, mai mult cu 300 mil. leifata de luna precedenta. Cresterea s-a datorat in principalintrarilor nete inregistrate de fondurile monetare in valoare deaproape 220 mil. lei. Din randul acestora, fondul monetar denominatin euro Raiffeisen Monetar a atras cel mai consistent volum desubscrieri, respectiv 160 mil. lei, potrivit AAF.

Dinamica industriei nu a fost unitara anul acesta, cresterile deactive fiind inregistrate doar de fondurile cu profil conservator.Cinci fonduri mutuale gestionate de administratori bancari sispecializate in plasamente in instrumente cu venit fix au ajuns saconcentreze 75% din activele industriei, in conditiile in care celemai mari cinci fonduri mutuale controlau 50% din activele totaleale industriei la inceputul anului.

Imaginea industriei locale apare astfel disproportionata: dintotalul activelor de 3,07 mld. lei, aproape 1,7 mld. lei suntinvestiti in cinci fonduri monetare, in timp ce noua fonduri deobligatiuni detin active de 700 mil. lei, iar cele noua fonduri deactiuni au active nete totale mai mici de 200 mil. lei. La niveleuropean, fondurile de actiuni au cea mai ridicata pondere, de 30%din activele totale, fiind urmate indeaproape de fondurile monetarecu o proportie de 28%, potrivit statisticilor EFAMA.

La finele lunii noiembrie, cel mai performant fond mutual a fostActive Dinamic, fond de actiuni administrat de societatea SwissCapital, cu un randament pe ultimele 12 luni de 71%. Din categoriafondurilor cu profil de risc conservator, cele mai performante aufost fondul monetar OTP Comodis, administrat de OTP AssetManagement, cu un randament de aproape 20% in ultimele 12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO