Burse - Fonduri mutuale

Fondurile straine au mers contra curentului pe Bursa

Fondurile straine au mers contra curentului pe Bursa
02.08.2006, 19:24 15

Investitorii straini de la Bursa de Valori Bucuresti au vandut luna trecuta mai mult decat au cumparat, vanzarile de actiuni ale acestora depasind cu 12 mil. euro volumul cumpararilor.
Desi acestia sunt de obicei cei care fac jocurile pe piata, vanzarile nete de actiuni ale acestora nu s-au facut simtite pe Bursa. Din contra, majoritatea actiunilor de pe piata au inregistrat cresteri importante luna trecuta.
Majorarea pretului actiunilor cotate a fost impulsionata de finalizarea ofertei publice primare a companiei de transport al energiei electrice Transelectrica. Aceasta a fost suprasubscrisa de peste sase ori, astfel ca o parte din banii cu care investitorii romani asteptau de mai mult timp sa cumpere actiuni ale companiei s-au intors in celelalte companii listate pe piata.
Luna trecuta, indicele BET a urcat cu peste 9%. In timp ce SIF-urile au inregistrat o revenire de circa 15% dupa mai multe luni de scadere. Luna iulie a fost cea de-a doua de anul acesta in care strainii au vandut mai mult decat au cumparat. Valoarea titlurilor vandute
s-a ridicat la circa 47 mil. euro, in timp ce valoarea actiunilor cumparate s-a ridicat la 35 mil. euro, conform datelor BVB.
O valoare negativa a investitiilor straine s-a mai inregistrat doar in luna martie, cand vanzarile au depasit cumpararile cu 24 de milioane de euro.
De la inceputul anului, valoarea investitiilor nete ale investitorilor straini s-a ridicat la peste 80 de milioane de euro, din care cea mai mare parte- 58 de milioane de euro - s-a inregistrat in luna ianuarie, cand piata a crescut puternic.
Ulterior, toate pietele tarilor emergente au intrat in declin, pe fondul majorarii dobanzilor pe majoritatea pietelor financiare, fapt ce a dus la reorientarea plasamentelor catre titlurile cu venit fix si pietele dezvoltate. Din aceasta cauza, incepand din martie, intrarile de capital pe Bursa de la Bucuresti au devenit sporadice, cumpararile nete de actiuni din ultimele cinci luni depasind cu putin 10 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO