Burse - Fonduri mutuale

Fondurile străine de investiţii au intrat la cumpărare

Fondurile străine de investiţii au intrat la cumpărare

Autor: Roxana Pricop

03.11.2015, 00:04 1388
Rulajele cu acţiuni pe bursa de la Bucureşti au depăşit pentru a doua şedinţă consecutiv pragul de 10 milioane de euro, semnalizând că investitori instituţionali străini au intrat la cumpărare.

Cele mai tranzacţionate titluri au fost cele ale băncilor  -BRD şi Banca Transilvania şi cele ale Fon­dului Proprietatea.

În şedinţa de luni inves­titorii au tranzac­ţionat acţiuni în valoare de 46,8 mil. lei, mai bine de 87% din rulaj fiind asigurat de titlurile BRD, Fondul Proprietatea şi Banca Transilvania. În şedinţa de vineri, rulajele cu acţiuni au urcat până la 87,6 milioane de lei (20 milioane de euro).

„Creşterea rulajelor este susţinută cel mai probabil de intrările investitorilor instituţionali străini, care îşi iau expunere pe acţiunile conectate la creşterea consumului intern, şi anume băncile“, a spus Mihai Lazăr, şeful echipei de vânzări a diviziei pieţe de capital şi trezorerie de la Raiffeisen Bank.

Revenirea investitorilor străini pe bursa de la Bucureşti are loc în  contextul în care pieţele financiare se aşteaptă la o majorare a dobânzii de referinţă de către Fed în luna decembrie.

„Probabilitatea unei creşteri de dobândă în SUA a crescut după ultima şedinţă a Fed de la finalul lunii octombrie. O majorare de dobândă face ca instrumentele cu venit fix să nu mai fie la fel de atractive şi îi împinge pe investitori spre active care se ajustează la o potenţială creştere a inflaţiei aşa cum sunt plasamentele în acţiuni“, a mai spus Lazăr.

Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a crescut ieri cu 0,48%, până la 7.239,79 de puncte. Principalele pieţe europene de acţiuni au urcat ieri cu până la 1%, iar bursa americană a deschis pe verde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO