Burse - Fonduri mutuale

FP: Nu vindem, nu cumpărăm, ci creştem controlul

 FP: Nu vindem, nu cumpărăm, ci creştem controlul

Autor: Roxana Pricop

31.10.2010, 23:57 29

Ipotezele de la care porneşte Franklin Templeton, nouladministrator al activelor de 3,5 mld. euro ale FonduluiProprietatea, sunt că anul viitor Fondul nu va achiziţionaparticipaţii în alte societăţi, nu va vinde niciuna dintre cele 83de participaţii din portofoliu şi, dacă este cazul, nu va participala majorările de capital ale societăţilor din portofoliu.
Reprezentanţii Fondului au precizat însă că acestea sunt doaripoteze şi nu o reflectare a activităţilor pe care intenţionează săle deruleze.

Focusul administratorului în 2011 va fi "evaluarea drepturilorFondului şi creşterii controlului cu privire la companiileexistente în portofoliu, inducerii îmbunătăţirii standardelor deguvernanţă corporatistă din cadrul acestora în vederea listării",aşa cum au anunţat oficialii Franklin Templeton în proiectul debuget pentru anul 2011.
Portofoliul Fondului este format din 83 de participaţii la companiidin sectorul energetic, petrol, distribuţie. La cea mai mare partedin companii, Fondul împarte acţionariatul cu statul român(Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Nuclear­elec­trica, CET-urile,Poşta Română). Fondul Pro­prietatea este în continuare controlat destat, care prin intermediul Ministerului Finanţelor deţine 44,7%din capital, potrivit celor mai recente informaţiidisponibile.

"Fondul Proprietatea este foarte greu de administrat pentru cădeţine participaţii la companii unde statul este acţionar, dar nuare planuri concrete de privatizare a respectivelor companii. Maimult, Fondul nu îşi poate bugeta planuri ambiţioase de investiţii,dacă nu gestionează mai întâi relaţia cu statul", consideră OvidiuFer, analist la casa cehească de brokeraj Wood & Co., acţionarăcu 2,7% la Fond.
Obiectivele anunţate de administrator vin să mai tempereze dinaşteptările pe care investitorii şi piaţa locală de capital leaveau faţă de preluarea administrării activelor de către unuldintre cei mai mari administratori de active la nivelmondial.
"Aşteptările sunt mari, pentru că toţi investitorii îşi doresc caFondul Proprietatea să fie administrat activ. Într-un orizont scurtde timp este greu de crezut că se va întâmpla acest lucru pentru căpriorităţile administratorului sunt gestionarea relaţiei cu statulavând în vedere că Fondul este acţionar alături de stat la Petrom,Romgaz", a mai spus Ovidiu Fer.
Recent, Franklin Templeton a reuşit să scoată de pe ordinea de zi aAGA la Romgaz, unde Fondul deţine 15% din capitalul producătoruluiRomgaz, donaţia de 400 mil. lei din profitul firmei către stat.Acesta ar fi primul duel câştigat de Franklin Templeton în faţastatului.

De asemenea, bugetul pentru 2011 pune sub semnul întrebării în cemăsură Fondul va participa cu cele 120 de milioane de euro pe carear trebui să le subscrie în cadrul majorării de capital de 600 mil.euro de la Petrom. Compania Petrom, unde Fondul deţine 20,1% dincapital, se pregăteşte pentru o majorare de capital de 600 demilioane de euro.
Fondul estimează că va înregistra venituri de 299,3 mil. lei, cu 8%mai mari decât cele bugetate pentru anul 2010. Dividendele bugetatesunt în valoare de 209,2 mil. lei, în timp ce încasările dindobânzi sunt estimate la 90 mil. lei din dobânzi. Bugetul prevedecheltuieli de 92,3 mil. lei, cu 17,8% mai mari decât celeanticipate pentru acest an. Cea mai mare pondere o deţincheltuielile cu comisionul de administrare calculat ca 0,479% pe andin va­loarea a activelor nete, plătit administratorului FranklinTempleton. La finele lunii septembrie, ac­tivele nete ale FonduluiProprietatea erau de 13,96 mld. lei.

Proiectul de buget va fi supus votului acţionarilor pe 29 noiembrieîn cadrul AGA. Tot atunci, acţionarii vor stabili nivelulremuneraţiilor supli­mentare maxime pentru cei şase membri aiCo­mitetului reprezentanţilor. În AGA din 6 sep­tembrie, acţionariiau stabilit un nivel al remune­raţiilor de 9.000 de lei pentrumembrii Comitetului. Secretarul de stat în cadrul MinisteruluiFinanţelor Bogdan Drăgoi este preşedintele Comitetului, printremembri numărându-se Monica Maurer-George, Cristian Buşu, CorinTrandafir şi Sorin Mîndruţescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO