Burse - Fonduri mutuale

Franklin Templeton, nicio zi fără Petrom

Franklin Templeton, nicio zi fără Petrom

Mark Mobius, şeful diviziei de fonduri emergente a Templeton

Autor: Andrei Chirileasa

06.07.2012, 00:07 2098

Fondurile emergente administrate de Franklin Templeton cumpără în fiecare zi pachete de acţiuni Petrom (SNP) de pe bursă, conform raportărilor publicate de firmele de brokeraj.

În ultima lună, Templeton a cumpărat circa 10,2 milioane de acţiuni în valoare de 3,8 milioane de lei (850.000 de euro), iar în ultimele două luni valoarea totală a achiziţiilor se ridică la 14 milioane de lei (3,14 mil. euro).

Fondurile Templeton sunt raportate ca persoane iniţiate la Petrom deoarece Mark Mobius, şeful diviziei de fonduri emergente a Templeton, este membru în consiliul de supraveghere al Petrom. În plus, Fondul Proprietatea, care este administrat tot de Templeton, deţine 20,1% din Petrom.

Acţiunile celei mai mari companii locale au scăzut în ultimele luni de la un maxim de 0,42 lei în martie la 0,37 lei în prezent. Asta deşi compania a raportat în ultimul an creşteri spectaculoase de profit. Petrom este evaluată pe bursă la 4,68 mld. euro, în condiţiile în care a avut în ultimul an profituri cumulate de un miliard de euro. Astfel, deşi conjunctural acţiunile sunt afectate de evoluţia generală a pieţei, pe termen lung acestea au potenţialul unor evoluţii pozitive. Cel puţin asta consideră Templeton, care cumpără.

De la începutul anului acţiunile Petrom au o creştere de 27%, dar luând în calcul şi dividendele, acestea au adus un randament de 40%, fiind printre cele mai profitabile plasamente de pe bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO