Burse - Fonduri mutuale

Franklin Templeton poate începe să-şi numere banii la FP

Autor: Roxana Pricop

29.09.2010, 23:55 35

Compania britanică Franklin Templeton Investments a devenitoficial administratorul activelor de 3,4 mld. euro ale FonduluiProprietatea (FP), după ce ieri, 29 septembrie, au fost publicateîn Monitorul Oficial deciziile AGA de pe 6 septembrie.

Pentru administrarea Fondului, noul administrator va încasa uncomision de 0,479% din valoarea activelor nete ale Fondului, adicăcirca 16 mil. euro pe an.

În acest timp, problema pentru care a fost creat fondul,despăgubirea foştilor proprietari, este departe de a fi rezolvată,zeci de mii de oameni aşteptând încă despăgubirile de la ANRP.

Franklin Templeton a preluat cârma fondului la mai bine de un ande la câştigarea procedurii de selecţie în vara anului trecut, înfaţa unui alt mare gigant financiar Morgan Stanley.

Şeful biroului local al Franklin Templeton este Greg Konieczny,care va coordona administrarea fondului alături de profesioniştilocali şi din cadrul grupului precum Mark Mobius şi David Smart.Franklin Templeton şi-a deschis recent un birou la Bucureşti,format dintr-o echipă de 17 angajaţi dintre care şase suntprofesionişti locali care beneficiază de sprijinul a 35 de manageride portofoliu şi analişti din cadrul diviziei de investiţii pepieţele emergente a grupului, condusă de Mark Mobius.

"Ne angajăm să creştem profilul României şi al FonduluiProprietatea prin aducerea marilor investitori instituţionali lanivel global, printre care fondurile suverane, ca o modalitateatractivă de a obţine expunere pe această piaţă subevaluată, cu unaccent particular pe infrastructură. Acest lucru reflectăcompoziţia portofoliului fondului şi oferă o diversificaresemnificativă pe piaţa românească unde acţiunile bancare domină", adeclarat David Smart, şeful pe fonduri suverane din cadrul FranklinTempletn Investments.

Franklin Templeton va fi monitorizat de un Comitet alReprezentanţilor. Noul administrator s-a angajat să aducă Fondul peBursa de Valori Bucureşti la începutul anului viitor, având învedere că până pe 22 decembrie toate documentele necesare listăriitrebuie depuse la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat pentru a despăgubipersoanele ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimulcomunist. Potrivit celor mai recente informaţii, statul român, prinintermediul Ministerului Finanţelor, controlează 44,7% dincapitalul fondului, restul fiind deţinut de peste 4.300 de persoanefizice şi juridice. Fondul este una dintre cele mai valoroasecompanii din economie, cu participaţii la cele mai importantecompanii din sectorul energetic precum Petrom, Transelectrica,Transgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO