Burse - Fonduri mutuale

Fraţii “Dedeman” ajung la o participaţie de 7,4% la Conpet Ploieşti, pachet de 72 mil. lei

Autor: Liviu Popescu

19.04.2018, 16:02 5543

Dragoş Pavăl şi Adrian Pavăl, proprietarii retalierului de bricolaj Dedeman, au achiziţionat un pachet de circa 550.000 de acţiuni la transportatorul naţional de ţiţei Conpet Ploieşti şi au ajuns astfel la o deţinere de 7,4%, potrivit datelor raportate joi la bursă.

Valoarea pachetului la preţurile curente de tranzacţionare este de 72,3 milioane de lei, potrivit calculelor ZF pe baza cotaţiilor de la ora 16:00.

Cei doi antreprenori au intrat puternic la tranzacţionare pe piaţa de capital în ultima perioadă de timp şi au achiziţionat participaţii care au depăşit pragurile de deţinere de 5% din capitalul social la companii de importanţă strategică pentru România, precum Transelectrica, monopol natural pe piaţa de energie electrică, sau Electrica, cel mai mare distribuitor de energie electrică.

Unele surse din piaţă susţin că fraţii Pavăl deţin acţiuni şi la Romgaz Mediaş, cel mai mare producător de gaze din România.

Dedeman, compania pe care o conduc şi care are afaceri de peste 1 mld. euro şi circa 10.000 de angajaţi, stă însă departe de piaţa de capital, chiar dacă bursa de la Bucureşti a intrat în ultimii ani în zodia „listărilor private“, cu un număr tot mai mare de companii fondate de antreprenori intrând la tranzacţionare.

Electrica propune acţionarilor un dividend brut de 0,7237 lei pe acţiune, ceea ce înseamnă că participaţia de 20 de milioane de acţiuni a fraţilor Dedeman, adică 5,77% din capitalul companiei de energie electrică, ar aduce dividende de 14,4 mil. lei.

Transelectrica nu plăteşte dividende întrucât a avut pierderi pe 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO