Burse - Fonduri mutuale

Globinvest si Certinvest, pandite de investitori straini

22.06.2007, 19:06 24

Administratorii de fonduri mutuale precum Certinvest si Globinvest, care nu fac parte din grupuri financiare cu prezenta internationala, sunt cei mai expusi ofertelor de preluare din partea investitorilor straini, care sunt in cautare de parteneri locali.
"Fondurile de investitii straine din Israel, Anglia, Germania ne-au contactat fie pentru a face distributie prin intermediul nostru, fie pentru a investi noi in produsele lor," spune Eugen Voicu presedintele societatii Certinvest. Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, fondurile de investitii au intrat in vizorul marilor companii de investitii de pe pietele externe de capital, care sunt interesate fie de preluarea societatilor care le adminstreaza fie de distributia propriilor produse de investitii prin intermediul unui partener local.
"Contactele cu fondurile straine de investitii au fost un fenomen prezent si inaintea aderarii, dar odata cu integrarea in Uniunea Europeana a inceput sa fie agitatie mai mare," spune Eugen Voicu de la Certinvest. Cu active in administrare de 46,6 milioane de lei (14,5 mil. euro) si o cota de 6,4% din piata fondurilor deschise de investitii, Certinvest administreaza fondul de actiuni Intercapital, fondul cu plasamente diversificate Capital Plus, si fondurile de obligatiuni Orizont si Tezaur.
Administratorii independenti, care nu fac parte din grupuri financiare cu prezenta internationala, sunt cei mai "expusi" ofertelor de preluare venite de la companiile de asset management de pe pietele externe. Piata fondurilor deschise de investitii este dominata de administatorii care fac parte din grupuri financiar-bancare, multe dintre acestea cu renume international. Raiffeisen, Banca Transilvania, SG-BRD, BCR si EFG Eurobank administreaza impreuna active nete de 476 mil lei (148 mil. euro) din totalul de 725,7 milioane lei al industriei (225 mil. euro).
"Am primit oferte de cumparare a societatii Globinvest din partea unor fonduri de investitii din tarile Europei Occidentale. Deocamdata, societatea nu e de vanzare, este inca in crestere. In prezent, ducem lipsa de instrumente financiare si nu de investitori," spune Ilie Cenan de la Globinvest.
Societatea Globinvest administreaza doua fonduri deschise de investitii, Transilvania si Napoca, si doua fonduri inchise, FPC si FAP. Globinvest administreaza active nete de 64,8 milioane de lei, detinand o cota de piata de 8,9%. Certinvest, al doilea administrator independent de fonduri de investitii, detine o cota de piata de 8,9%, activele nete ale celor patru fonduri deschise de investitii pe care le administreaza ajungand la 64,8 milioane de lei (20,1 mil. euro).
Societatea Target Asset Management, cu active in administrare de 9,3 milioane de lei (2,8 mil. euro) si o cota de piata de 1,3%, se numara printre administratorii contactati de fondurile de investitii straine din Germania, Polonia sau Israel.
"Am fost contactati la randul nostru de fonduri de fonduri straine din tari precum Germania, Polonia, Estonia sau Israel. Insa aceste fonduri de investitii sunt destul de mari, iar sumele pe care sunt dispuse sa le investeasca sunt mult mai mari decat potentialul pe care il au fondurile locale. Interesul fondurilor de fonduri straine pentru piata locala s-a intensificat dupa aderararea la Uniunea Europeana astfel ca asteptam momentul in care vor lua decizia de investire," spune Serban Nascu, manager de portofoliu la societatea Target.
Investitiile fondurilor straine pe piata autohtona de capital se impiedica de lichiditatea redusa, sunt de parere administratorii de fonduri. Fondurile straine de investitii sunt dispuse sa investeasca sume de milioane de euro, in conditiile in care industria autohtona a fondurilor deschise de investitii depaseste cu putin 200.000 de euro.
"Investitorii straini sunt blocati de volumele mici de care dispun fondurile de investitii de aici. Pentru a atrage investitorii straini, administratorul de fonduri trebuie sa ofere un volum foarte mare de unitati de fond, si sa tina cont de limita legislativa de 10% impusa detinerilor la fond," spune Radu Hanga, presedintele societatii BT Asset Mangement.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO