Burse - Fonduri mutuale

Grupul Rompetrol, primul trimestru pe profit după ce a fost preluat de kazahi

Grupul Rompetrol, primul trimestru pe profit după ce a fost preluat de kazahi

Dmitry Gri­goryev, directorul financiar al grupului Rompetrol

Autor: Roxana Petrescu

19.04.2011, 23:54 177

Grupul petrolier Rompetrol, con­tro­lat de compania de statkazahă KazMunaiGaz, a ajuns pentru prima dată în ultimii trei anisă raporteze un rezultat pozitiv de circa un milion de do­lari, darrafinăria Petromidia (Rom­petrol Rafinare) a continuat să producăpierderi de circa 11 milioane de dolari în primul trimestru alanului, potrivit reprezentanţilor grupului.

Pe de altă parte însă, rezultatul este mult mai bun comparativcu cel în­registrat de Rompetrol Rafinare în pri­mele trei luni din2010, când pierderile ajunseseră la 57 de milioane de dolari.Cifrele sunt pre­li­minare şi calculate con­form stan­dar­de­lorinter­na­ţionale de contabilitate, ter­menul oficial de ra­portarea rezul­ta­te­lor financiare fiind 12 mai.

"Cea mai mare parte a acestui re­zul­tat se explică printăierile de cos­turi. În 2009 reducerile de costuri au fost decirca 180 de milioane de dolari, anul trecut a fost vorba de circa30 de milioane de dolari, iar pentru anul acesta vom continua cutăieri de costuri de circa 90 de milioane de dolari. Principalelecategorii de costuri pe care le-am ajustat au fost cele legate deutilităţi, am externalizat activităţi secundare şi cele demen­tenanţă ale rafinăriei", a explicat Dmitry Gri­goryev,directorul financiar al grupului Rompetrol.

Cu toate acestea, Grigoryev spune că la finalul anului seaşteaptă ca grupul Rompetrol să fie tot pe pierderi.

"Este o prudenţă normală, având în vedere că datelemacroeconomice sunt în continuare nesigure. Cred că vom aveapierderi de circa 14 milioane de do­lari la nivel de grup şi deaproape 50 de mi­lioane de dolari pe Rompetrol Rafi­nare", a maispus CFO-ul Rom­petrol. Cu toate acestea, reprezentantul gru­pu­luipetrolier îşi menţine afirmaţia po­trivit căreia la finalul anului2012 Rom­petrol va deveni o structură profitabilă.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri ra­portată de grupulRompetrol în pri­mele trei luni ale anului, aceasta s-a ridicat lapeste 2 miliarde de dolari, în creş­tere cu circa 30% comparativ cuperioa­da similară a anului trecut. Rom­petrol Rafinare a raportatafaceri de peste un miliard de dolari, cu 27% mai mari faţă deprimul trimestru din 2010.

"Creşterile vin în special din majorarea preţurilor. Cererea depro­duse petroliere la nivel de piaţă nu a suferit vreo contracţiefaţă de perioada similară a anului trecut. Pe întreg anul cred căvom avea o revenire lentă generată mai ales de reluareaactivi­tăţilor din domenii precum construcţii sau transporturi", amai precizat repre­zentantul Rompetrol.

De la începutul anului şi până în prezent preţul pe litrul debenzină a crescut în lei cu circa 5,4%, iar mo­torina s-a scumpitcu 8,7%, petro­liştii justificându-şi de fiecare dată politica depreţ prin evoluţia cotaţiilor interna­ţio­nale la produselepetroliere.

În ceea ce priveşte datoriile Rompetrol Ra­finare, care lafi­nalul anului trecut ajun­seseră la 5,5 mi­liarde de lei (1,3mi­liarde de euro) şi care aveau scadenţă de până într-un an dezile, CFO-ul grupului spu­ne că în prezent in­tenţia conduceriieste aceea de a le restructura.

"Încercăm să re­struc­turăm datoriile şi să le mutăm pe termenlung, de 5-7 ani. Discutăm în prezent cu 5-6 instituţii bancare şiîn câteva luni cred că vom ajunge la o soluţie", a declaratGrigoryev.

O parte semnificativă a datoriilor Rompetrol Rafinare sunt faţăde ac­ţionarul majoritar, grupul Rompetrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO