Burse - Fonduri mutuale

Hanul Piratilor, vandut de SIF Muntenia cu 4 mil. euro

Hanul Piratilor, vandut de SIF Muntenia cu 4 mil. euro

Actiunile SIF Muntenia au scazut ieri cu 3,5%

12.10.2006, 20:07 115

SIF Muntenia a incheiat un contract privind vanzarea intregii participatii detinuta la complexul turistic Hanul Piratilor din Navodari. SIF Muntenia detine un pachet de aproape 4 milioane de actiuni, reprezentand 84,4% din societate, pentru care urmeaza sa primeasca circa 14 milioane de lei (4 milioane de euro). Pretul la care se va realiza tranzactia este de 3,551 lei/actiune.
"Detinerile noastre sunt oricand disponibile la vanzare daca ni se ofera un pret bun. Suma de vanzare a participatiei detinute la Hanul Pitatilor acopera atat investitia initiala, cat si investitiile pe care le-am efectuat pe parcurs si ne-au permis realizarea unui profit pe care l-am considerat satisfacator in conditiile actuale", spune Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia.
El a spus ca nu poate sa ofere la aceasta data mai multe detalii cu privire la acest contract de vanzare.
SIF Muntenia a intrat in actionariatul companiei in 2003, prin achizitia a 80% din actiunile Hanul Piratilor SA, pentru care a platit 2,1 milioane de dolari (1,85 milioane de euro) in mai multe transe.
Tranzactia s-a realizat la un pret de circa 3,32 lei/actiune (0,88 euro/actiune).
Conform ultimelor informatii, complexul turistic includea un teren de aproximativ 30 de hectare.
Pe vremea lui Teodor Mihaescu, fostul presedinte al Muntenia Invest, societatea a investit cu predilectie in Hanul Piratilor si santierul naval Navol Oltenita. Dupa inlocuirea acestuia, SIF Muntenia a inceput sa vanda din participatiile la cele doua societati.
Ulterior societatea de investitii financiare a participat la majorarea de capital a societatii in doua randuri, cu circa 0,6 milioane de dolari (0,53 milioane de euro) in 2003 si 0,51 milioane de euro in luna octombrie a anului trecut.
SIF Muntenia avea programate investitii in cadrul proiectului Hanul Piratilor de circa 1,5-2 milioane de dolari pentru amenajarea unui club de vacanta.
Printre tranzactiile importante realizate de SIF Muntenia de la inceputul anului se numara vanzarea in luna februarie a unui pachet de 99% din actiunile societatii Comaico SA, pe care societatea de investitii financiare a obtinut 17,5 milioane de euro.
Conform informatiilor publicate de SIF Muntenia, plata si transferul dreptului de proprietate asupra Comaico ar urma sa se faca treptat pana in august 2008.
SIF Muntenia a mai vandut la inceputul acestui an intregul pachet de 11,99% detinut la producatorul de medicamente Zentiva (fosta Sicomed), pentru care a incasat aproape 16 milioane de euro. O luna mai tarziu, societatea a vandut 2% din titlurile Biofarm, pentru circa 1,2 milioane de euro (4,5 milioane de lei).
In luna august SIF Muntenia a obtinut un castig de circa 0,5 milioane de euro (1,76 milioane de lei), al doilea ca marime dupa SIF Transilvania, care a obtinut un profit de 1,89 milioane de euro (6,6 milioane de lei). Rezultatul vine dupa ce SIF Muntenia si-a lichidat participatia de 24,1% pe care o detinea la Umerva Ploiesti, cotata pe piata RASDAQ, pentru care a obtinut circa 0,3 milioane de euro (un milion de lei).
Profitul inregistrat de societatea de invesitii financiare in primele opt luni ale anului se ridica la circa 22,8 milioane de euro (80 de milioane de lei). Pentru perioada ce se incheie cu luna august a acestui an, SIF Muntenia este a treia la profit, pozitia fruntasa fiind ocupata de SIF Oltenia, care are un castig de 25,8 milioane de euro (91,4 milioane de lei).
Actiunile SIF Muntenia se tranzactioneaza la Bursa de Valori, ieri acestea inregistrand o scadere de 3,5%, intr-o sedinta in care celelalte SIF-uri au pierdut in medie circa 1,5%.
Ultimul pret la care aceste titluri s-au tranzactionat a fost de 1,68 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO