Burse - Fonduri mutuale

Hidroelectrica şi Alro bat astăzi palma pentru cel mai mare contract de energie din România

Hidroelectrica şi Alro bat astăzi palma pentru cel mai mare contract de energie din România

Autor: Bogdan Cojocaru

10.08.2012, 00:05 2040

Alro va continua să primească energie electrică de la Hidroelectrica până în 2018, la preţuri cuprinse între 180 şi 205 lei pe MWh, valoarea contractului fiind cuprinsă între 540 şi 615 milioane de lei pe an.

Hidroelectrica a ajuns la un acord cu cel mai mare client al său, Alro Slatina (ALR), în ceea ce priveşte con­trac­tul de furnizare de energie, care va fi parafat cel mai probabil astăzi, la mai multe săptămâni de la demararea negocierilor.

În final, ruşii au acceptat o majorare a preţului cu 38% până la 57% pentru a se asigura că primesc energie până în anul 2018."Tehnic am ajuns la o înţelegere cu Alro, dar n-a fost formalizată din punct de vedere juridic. Probabil că mâine (astăzi - n. red.) se va semna contractul. Am obţinut un preţ de peste 180 de lei/MWh şi care merge până la 205 de lei/MWh în funcţie de preţul aluminiului. Plata energiei se va face în avans pe trei luni şi în plus Alro va trebui să plătească din urmă o diferenţă de 11 milioane de euro la energie.

Perioada era deja în contract şi a rămas aşa, până în 2018. Şi Hidroelectrica are nevoie de predictibilitate. Preţul este competitiv, având în vedere că Alro este singurul consumator din portofoliul Hidroelectrica care are consum constant, în bandă", a declarat Remus Borza, avocatul care controlează Euro Insol, firma desemnată ca administrator judiciar al Hidroelectrica după intrarea în insolvenţă a producătorului de energie.Nota de plată a Alro Slatina creşte astfel cu cel puţin 150 mil. lei (33 mil. euro) pe an, echivalentul a două treimi din profitul obţinut de producătorul de aluminiu anul trecut, care s-a cifrat la 228,3 mil. lei (53,9 mil. euro).

Potrivit decla­raţiilor sindicaliştilor Alro, compania a obţinut în primul semestru un profit de 30 mil. dolari (24,7 mil. euro).Anul trecut compania a primit 2,5 TWh de energie de la Hidroelectrica la un preţ de 130 de lei/MWh în schimbul căreia a plătit în total 322 mil. lei. În noile condiţii Alro va plăti anual în medie circa 577,5 mil. lei (127 mil. euro) pentru o cantitate de 3 TWh.Din cauza situaţiei de forţă majoră Hidroelectrica a redus însă de la începutul acestei luni livrările de energie cu 20-30% faţă de nivelul contractat, inclusiv către Alro, spun reprezentanţii companiei."Este anormal ca ArcelorMittal, spre exemplu, să plătească 400 de lei/MWh, însă noi nu le putem da în momentul de faţă pentru că deşi am denunţat şase contracte care echivalau cu 6,5 TWh Hidroelectrica are o supracontractare, produce 700 GWh şi are contractaţi 926 GWh.

În prezent sunt reduceri de can­tităţi de ener­gie pe toate cele 29 de con­trac­te pe care le avem şi această di­mi­nua­re va­riază zilnic între 20% şi 30% faţă de ni­velul con­tractat. Dacă nu declanşam forţa majoră, Hidroelectrica era obligată să cumpere energie de pe piaţă la 400 lei/MWh ca să-şi poată onora contractele", a precizat Borza.Întrebat dacă Alro nu va trebui să plătească până în anul 2018 un preţ mai mare de 205 lei/MWh pentru energie, Borza a spus că până atunci s-ar putea să avem surprize, iar preţul la energie să înregistreze o scădere faţă de actualele niveluri.

"La nivel european preţul mediu al energiei este de 47 de euro/MWh şi la noi se vinde cu 75 de euro/MWh. Este un preţ nesustenabil pentru toată industria românească şi îi afectează competitivitatea şi cauzează efecte sociale, se traduce prin disponibilizări", spune Remus Borza.Miza mare a contractului l-a deter­minat pe magnatul rus Vitaliy Maşiţki, proprietarul Vimetco, care controlează Alro, să vină în România pentru a lua parte la negocieri. Cele două părţi şi-au aruncat în joc toate armele. Hidro­elec­trica, care a intrat în iunie în insolvenţă, are dreptul din această postură de a rezilia toate contractele de energie încheiate în condiţii dezavantajoase, în timp ce ruşii de la Alro au dat de înţeles că se gândesc să închidă capacităţi de producţie din uzină dacă nu-şi asigură energia la preţuri convenabile, ceea ce ar fi condus la disponibilizări de angajaţi şi contribuţii mai mici la stat.

În toamna anului trecut Hidroelectrica a luat prin surprindere combinatul din Slatina când a redus livrările de energie către uzină la mai puţin de jumătate, fapt ce a determinat conducerea Alro să închidă una dintre cele şase hale de producţie a aluminiului primar din combinat.Titlurile Alro Slatina înregistrau pe parcursul zilei de ieri un avans de 3%, la 2,2 lei/unitate în urma informaţiilor cu privire la finalizarea negocierilor cu Hidroelectrica. La acest nivel capitalizarea companiei este de 346 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO