Burse - Fonduri mutuale

Ieri a fost ziua maximelor istorice

11.03.2004, 00:00 14



Pe fondul unei presiuni crescute la cumparare, actiunile Bancii Transilvania, Santierului Naval Orsova si ale companiei de medicamente Sicomed Bucuresti au atins, pe parcursul zilei, valori record ale pretului de tranzactionare



Indicii BET si BET - C au continuat sa se aprecieze, cea mai mare crestere apartinand indicelui BET care a urcat cu 1,44%. Indicele BET - Fi, care urmareste evolutia societatilor de investitii financiare, a inceput sa recupereze o parte din pierderile datorate trecerii datelor de referinta pentru dividende, ziua de ieri aducand o corectie pozitiva de 0,15%.



Brokerii privesc cu optimism moderat posibilitatea de crestere a Bursei in continuare. "Piata este oarecum dominata de cumparatori, astfel ca sunt anumite perspective de crestere si in zilele urmatoare" a precizat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transactions.



Actiunile Bancii Transilvania au fost cele mai tranzactionate, valoarea operatiunilor depasind 20 miliarde lei. Din aceasta suma, 9 miliarde a reprezentat valoarea unei tranzctii speciale prin intermediul careia s-a transferat un pachet de 1.410.000 actiuni la pretul de 6.400 lei/actiune. Pe piata, cotatia bancii a atins un maxim istoric de 6.500 lei/actiune.



Compania de constructii Impact Bucuresti a pierdut 8,8% fata de cotatia anterioara, o data cu trecerea datei la care actiunile cumparate dadeau dreptul investitorilor de a subscrie actiuni la 2.200 lei/actiune. Titlurile Impact au deschis sedinta la 5.150 lei/actiuni si au urcat destul de repede pana la 5.300 lei/actiune, dar apoi ordinele de vanzare au predominat ceea ce adeterminat ca pretul sa scada pana la 5.200 lei/actiune. La cotatia de 5.250 lei/actiune s-a transferat un pachet de 125.000 actiuni. In a doua parte a zilei, toate tranzactiile s-au facut la pretul de 5.200 lei/actiune. Valoarea totala a operatiunilor realizate ieri a fost de 5,6 miliarde lei.



Actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia au urcat din nou, desi compania a anuntat ca isi va intrerupe activitatea in luna aprilie. Potrivit brokerilor, cresterea titlurilor respective se datoreaza unui recent articol aparut in presa, in care se pune intrebarea cum de o societate ce raporteaza un profit poate sa aiba probleme. "Articolul aparut in presa a dat sperante investitorilor, indicand ca situatia poate nu este atat de dramatica" a comentat Alin Brendea. Actiunile Amonil au urcat pe parcursul sedintei pana la 151 lei/actiune, stabilizandu-se la inchidere la 149 lei/actiune, in crestere cu 3,5% comparativ cu valoarea precedenta. Operatiunile realizate au insumat 1 miliard lei.



Actiunile Santierului Naval Orsova au atins un maxim istoric de 60.000 lei/actiune. De la deschidere, pretul a urcat foarte usor pana la valoarea maxima, majoritatea operatiunilor derlandu-se la acea valoarea. Pe fondul unor transferuri de 3,5 miliarde lei, aprecierea a fost de 3,5%.



Un maxim istoric a atins si producatorul de medicamente Sicomed Bucuresti. In a doua parte a sedintei, cotatia a urcat pana la 4.800 lei/actiune, valoare ce s-a mentinut si la inchidere. Actiunile Sicomed au castigat 3,2% fata de cotatia de marti. Valoarea transferurilor a fost de 1,2 miliarde lei.






Piata Rasdaq



Lichiditatea extrem de redusa a pietei a contribuit la aprecierea celor trei indici care urmaresc evolutia companiilor listate la Bursa Electronica Rasdaq



Indicii Rasdaq - C si RAQ - I au castigat 0,36%, respectiv 0,8% comparativ cu valorile precedente, in conditiile in care valoarea tranzactiilor a fost de 4,8 miliarde lei in scadere fata de sedinta de marti.



Cele mai tranzactionate actiuni au apartinut Bancii Comerciale Carpatica care a inregistrat transferuri de 662 milioane lei. Cotatia bancii a oscilat intre 23.000 lei si 24.000 lei/actiune, inainte de a se stabiliza la inchidere la 23.500 lei/actiune. Pretul mediu a pierdut insa 0,26%.



Actiunile producatorului de tuburi Petrotub Roman au castigat 1,47% pe fondul unor operatiuni de 402 milioane lei. Pe parcursul zilei, titlurile Petrotub au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 26.500 lei si 27.500 lei/actiune, ultima valoare reprezentand si cotatia de inchidere. Petrotub a schimbat luna trecuta componenta consiliului de administratie, in conformitate cu modificarea structurii actionariatului. Grupul LNM Holdings detine, in prezent, 69,76% din actiuni datorita pachetului pe care l-a cumparat de la APAPS. Cel mai important actionar minoritar al companiei este SIF Moldova care detine 17,4% din numarul total de actiuni. LNM este proprietarul Sidex Galati.



Dupa cresterea puternica din ultima perioada, actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila au inregistrat o corectie negativa de 4,14%. Ultima tranzactie s-a derulat la 45.000 lei/actiune, valoarea minima atinsa ieri. Valoarea tranzactiilor a fost redusa, de numai 128 milioane lei.



La Categoria Baza, cel mai mare rulaj l-a realizat producatorul de articole din metal Ves Sighisoara. Toate tranzactiile zilei s-au facut la 1.700 lei/actiune, valoarea operatiunilor insumand 448 milioane lei. Cotatia medie nu a inregistrat modificari fata de valoarea precedenta. De la inceputul lunii, Elena Pintea, unul din actionarii companiei, si-a diminuat participatia de 10,4%, ajungand in prezent sa detina mai putin de 5% din actiunile Ves. In acelasi timp, Nicolae Costea a cumparat actiuni, ajungand sa detina peste 10% din companie.



Cotatia producatorului de lactate Prodlacta Brasov s-a apreciat cu 2,47% pe fondul unor tranzactii de 263 milioane lei. Valoarea maxima de 24.000 lei/actiune atinsa in cadrul sedintei a fost si pretul la care titlurile Prodlacta au incheiat ziua. Actionarul majoritar al companiei este Asociatia Salariatilor cu o participatie de 51%. La inceputul anului, actiunile Prodlacta erau cotate in jurul valorii de 16.000 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO