Burse - Fonduri mutuale

IFB Finwest: Cresterea economica este o veste buna pentru Bursa

03.06.2008, 20:31 14

Bursa a continuat ieri cresterile de saptamana trecuta, in conditiile in care stirile din piata legate de cresterea economica sau de pretul petrolului au fost foarte bune.
"Am avut parte de un volum de tranzactionare destul de bun ieri, si chiar daca s-a mai marcat profitul, se vede faptul ca piata urmeaza un trend de recuperare. Investitorii au prins curaj si au inceput sa acumuleze", spune Sorin Carstea, director de tranzactionare la IFB Finwest.
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), cresterea economica s-a accelerat la 8,2% in primul trimestru al anului, in termeni reali, comparativ cu 6% in perioada similara din 2007, ritmul fiind peste estimarile analistilor. "Cresterea economica este o veste buna pentru piata de capital, insa cred ca o crestere atat de puternica nu este benefica pentru economie, putand duce la o accelerare a inflatiei", spune Carstea.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a crescut ieri cu 1,8%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a apreciat cu aproape 1,2%. SIF-urile nu au mai continuat evolutia pozitiva de saptamana trecuta, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, pierzand ieri 0,2%. Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 12,6 mil. euro (45,6 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii de 1,4 mil. euro (5,1 mil. lei).
Pe plan international, pretul petrolului a scazut ieri ca urmare a aprecierii dolarului in raport cu euro. Dolarul a crescut ieri si saptamana trecuta fata de euro, pe fondul optimismului investitorilor care se asteapta ca economia sa isi revina si FED-ul sa ridice dobanda de referinta.
"Motivul pentru care pietele de capital au mai recuperat in ultima perioada a fost si scaderea pretului petrolului", spune Carstea.
Amonil, una dintre vedetele de la Bursa din ultimele saptamani, a inregistrat ieri o tranzactie DEALS in valoare de 0,6 mil. euro (2,1 mil. lei), pretul de tranzactionare fiind de 0,085 lei/ actiune, cu aproape 12,4% sub nivelul de inchidere de vineri.
"Piata este cu mult sub potentialul ei, estimarile sunt pozitive, iar investitorii au revenit la cumparare. Daca ne uitam la volumele de tranzactionare din ultimele zile, putem spune cu siguranta ca au intrat investitori importanti in piata, lucru normal dupa rezultatele foarte bune raportate de companii", spune Carstea.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut ieri circa 1%, pe fondul unui rulaj de circa 1,2 mil. euro (4,2 mil. lei). Societatea de investitii financiare a cumparat vineri un pachet de 3 milioane de actiuni ale companiei de turism Turism Felix (TUFE) pentru 600.000 de euro (2,2 mil. lei), vanzatorul fiind SIF Moldova (SIF2). SIF Oltenia este principalul actionar minoritar al TUFE, cu o participatie de 17%, in urma tranzactiei de vineri. Actionarul majoritar al Turism Felix este SIF Transilvania (SIF3), care detine 63% din actiuni. SIF3 a achizitionat in ultimele doua saptamani circa 500.000 de actiuni TUFE. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat ieri la un pret de 2,99 lei/actiune.

Actiunile Amonil Slobozia (AMO) au au pierdut ieri circa 2%, pe fondul unui rulaj de 1,6 milioane de euro (5,8 milioane de lei). Casa de comert cu produse chimice EuroTrading Chemicals, care detinea la inceputul anului 28% din actiunile producatorului de ingrasaminte, si-a redus participatia sub 5% dupa ce a vandut vineri un pachet de 15% din actiuni pentru aproape 4 mil. euro. Firma se afla in lichidare judiciara, pachetul de actiuni detinut la Amonil fiind scos la vanzare de lichidatorul judiciar, BDO Conti Insolvency. De la inceputul lunii mai, acesta a vandut 25,4% din actiunile Amonil pentru 6,4 mil. euro. Actiunile Amonil au crescut luna trecuta cu aproape 90%.

Actiunile SOCEP ConstanTa (SOCP) au pierdut ieri 1,9%, pe fondul unei lichiditati de doar 3.600 de euro (13.000 de lei). Oamenii de afaceri Nicolae si Ion Dusu au vandut 2,5 milioane de actiuni ale operatorului portuar la pretul de 0,408 lei/actiune, marcand un profit de minim 45%. Pe de alta parte, cei doi au cumparat actiuni Socep prin intermediul a doua firme pe care le controleaza, Cina SA si Sulina Estival 2002, care au achizitionat 5,5 milioane de actiuni, reprezentand 1,6% din capitalul Socep. Fratii Dusu controleaza producatorul de BCA Celco Constanta, care a ajuns in acest an cel mai important actionar al Socep, cu aproape 20% din actiuni.

Actiunile Imotrust Arad (ARCV) au crescut ieri cu 1,5%, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 250.000 de euro (0,9 mil. lei). Dezvoltatorul imobiliar a preluat controlul Asco Bacau dupa ce a cumparat cu 6,1 mil. euro pachetul integral de actiuni al Inkotown Universal, o firma inregistrata in Insulele Virgine Americane, care detine 58% din actiunile Asco. Imotrust urmeaza sa investeasca intr-un proiect imobiliar pe terenul detinut de Asco. Potrivit raportului anual remis pietei RASDAQ, terenurile Asco valorau 40,3 mil. lei (12 mil. euro) la finele anului trecut. De asemenea, Imotrust a vandut de curand un teren situat in Arad pentru suma de circa 3 milioane de euro.

Actiunile Argus Constanta (UARG) au pierdut ieri aproape 3%, pe fondul unui rulaj de 83.000 de euro (0,3 mil. lei). Afacerile Argus s-au majorat in primele trei luni din 2008 de 2,3 ori, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 13,8 mil. euro (50,9 mil. lei). Compania a revenit pe profit, cu un castig net de 1,55 mil. euro (5,7 mil. lei), de la o pierdere de 0,72 mil. lei (circa 200.000 de euro) in primul trimestru din 2007. Argus si-a bugetat pentru acest an un profit net de 5,9 mil. euro (20,5 mil. lei), de aproape patru ori mai ridicat fata de rezultatul obtinut anul trecut. Ultima tranzactie cu titlurile Argus s-a perfectat la un pret de 2,96 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO