Burse - Fonduri mutuale

Imotrust: Revine cererea pentru proprietăţi industriale

Imotrust: Revine cererea pentru proprietăţi industriale
30.08.2010, 23:15 69

Conducerea dezvoltatorului imobiliar Imotrust Arad (ARCV),controlat de omul de afaceri Alexandru Bercea, spune că vânzărileşi închirierile de hale destinate producţiei şi depozitării aucrescut simţitor în acest an, un reviriment înregistrându-se şi lanivelul vânzărilor de locuinţe.

Imotrust este unul dintre puţinii dezvoltatori imobiliari dinţară care mai au activitate, în condiţiile în care cei mai mulţi aurămas cu un stoc de apartamente din anii trecuţi pe care se chinuieşi în prezent să le vândă.

Compania a înregistrat o creştere puternică a veniturilor înprimul semestru, acestea ajungând la aproape 79 mil. lei (18,7 mil.euro), respectiv de peste şapte ori faţă de perioada similară din2009.

Pentru a doua parte a anului, conducerea esti­mează că Imotrustva rea­liza afaceri de 21 mil. lei (5 mil. euro), de peste două orimai ridicate faţă de cele realizate în primul se­mestru, care s-aucifrat la 9,3 mil. lei (2,2 mil. euro).

Totodată, dez­vol­ta­to­rul şi-a bugetat pentru perioadaiulie-decembrie din 2010 un profit net de 7,3 mil. lei (1,7 mil.euro), po­trivit proiecţiilor recti­fi­cate, după ce a terminatprimul semestru cu un câştig de doar 0,77 mil. lei (180.000 deeuro).

"Cererea pentru sec­to­rul industrial, res­pec­tiv hale dedepozitare sau pro­ducţie a crescut sim­ţitor faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut. Ca dovadă, vânzările din sectorulindustrial în ultimele 4 luni depăşesc 1,5 milioane de euro. Acestlucru determină intensificarea activităţii şi în această direcţie.Am înregistrat o uşoară creştere şi pentru locuinţe. La produsulcasă şi parcelă de teren, la 50.000 de euro inclusiv TVA de 5%reacţia pieţei a fost neaşteptat de bună", spune Victor Chebeleu,vicepreşedinte al Imotrust.

El spune că firma acordă şi posibilitatea achiziţiei în rate aapartamentelor direct prin intermediul societăţii fără a apela labănci finanţatoare.

Demararea de lucrări de construcţii în 2010 ar putea avantajadezvoltatorul în condiţiile în care preţul materialelor deconstrucţii a scăzut simţitor în ultimii doi ani, iar o mare partedin dezvoltatori nu se îndură să reducă preţurile din cauză căapartamentele construite în perioada de boom din 2007-2008 aunecesitat un cost mai ridicat.

"Am demarat lucrările la constructia unui complex rezidenţial de167 de apartamente cu 1, 2 şi 3 camere. Lucrările se execută subsupravegherea unui grup de firme de arhitectură şi consultanţă dinAustria, care vor asigura eficientizarea lucrărilor şi urmărireacalităţii. În ceea ce priveşte sectorul industrial, suntem înnegocieri cu diverşi operatori internaţionali pentru construirea dehale industriale în 3 locaţii cheie pe care le deţinem, precum şicon­stru­irea de hale proprii în vederea închirierii", a precizatChebeleu.

Un alt proiect re­zi­den­ţial important al so­cietăţii este ViaCarmina, unde lucrările se desfăşoară în prezent cu precăderepen­tru introducerea reţe­lei de gaz şi lucrări de construcţii lacase în sis­tem duplex.

Compania are în de­rulare o majorare de capital prin careîncearcă să strângă 30,8 milioane de lei (7,3 milioane de euro),operaţiune la care conducerea spune că firmele din grupulImo­trust, care deţin împreună aproape 70% din acţiuni, vorparticipa în cotele care au fost prevăzute prin hotărâre. Pe Bursă,Imotrust este evaluată în prezent la 28 mil. lei (6,6 mil.euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO