Burse - Fonduri mutuale

Imperiul de pe bursă al lui Călburean scade din nou

Imperiul de pe bursă al lui Călburean scade din nou

Gheorghe Călburean controlează pachetele majoritare de acţiuni ale Dafora şi Condmag

Autor: Adrian Cojocar

16.11.2011, 00:06 793

Cele mai importante două companii con­trolate de omul de afaceri Gheorghe Călbu­rean, Dafora Mediaş (DAFR) şi Condmag Braşov (COMI), au avut parte anul acesta de rezultate cu mult inferioare anului precedent, care au făcut ca din valoarea de piaţă a celor două companii să se evapore de la începutul anului 121,4 mil. lei (28 mil. euro).

În prezent, capitalizarea cumulată a Dafora şi Condmag se ridică la circa 160 mil. lei (36,8 mil. euro), cu 43% mai puţin decât la fi­nele anului trecut. Acţiunile Dafora au scă­zut cu 34% de la începutul anului, iar ti­tlurile Condmag au pierdut 54% din valoare. În aceeaşi perioadă, indicele BET a scăzut cu 14%.

Dafora, com­pa­nia-fa­nion a omului de afa­ceri Gheorghe Căl­burean, a înregis­trat în trei luni, din iulie până în septem­brie, pier­deri de 10 mil. lei (2,4 mil. euro) după ce în aceeaşi perioadă a anului trecut compania obţinuse profit. Pier­derea a venit după ce afacerile Dafora s-au prăbuşit cu 30% în trimestrul trei, la 36,7 mil. lei (8,6 mil. euro).

Din activitatea financiară, compania a înregistrat un rezultat negativ de 6,4 mil. lei, în timp ce din activitatea de bază a consemnat o pierdere de 3,7 mil. lei.

Rezultatul negativ din trimestrul trei a dus compania pe pierdere după primele nouă luni cu 7,1 mil. lei, faţă de un profit net de 7,1 mil. lei în perioada similară a anului 2010. Pierderea financiară a Dafora din trimestrul trei a fost cauzată în principal de reevaluarea datoriilor în valută ale societăţii la cursul depreciat al leului de la finele lunii septembrie comparativ cu cea de la finele lunii iulie.

Nu este prima dată când datorii mari ale Dafora pun probleme societăţii. În perioada 2008 - 2010 compania de foraj a înregistrat pierderi financiare care au cumulat peste

60 mil. lei, principalele cauze fiind cheluielile mari cu dobânzile bancare şi reevaluarea datoriilor în valută pe fondul deprecierii leului.

Numai în primele nouă luni ale anului curent Dafora a cheltuit 8,7 mil. lei pe dobânzi la creditele contractate, sumă ceva mai mică faţă de cele 9,8 mil. lei plătite în acelaşi interval din 2010. Datoriile totale ale Dafora la finele lunii septembrie erau de 285 mil. lei (66 mil. euro).

Nici cealaltă com­panie importantă con­tro­lată de Călburean, Condmag, nu stă prea bine, în condiţiile în care în primele nouă luni afacerile acesteia s-au înjumătăţit, ajungând la 75,1 mil. lei (17,9 mil. euro), iar profitul companiei s-a redus de cinci ori, la 1,6 mil. lei.

Evoluţia din trimestrul trei arată o situaţie similară, cu o cifră de afaceri mai mică cu 25%, de 34 mil. lei (8 mil. euro) şi profit în scădere de 3,5 ori, respectiv 1,4 mil. lei.

Conducerea Condmag Braşov, care este specializată în construirea de magistrale pentru transport al gazelor naturale, a decis de curând să se consolideze printr-o fuziune cu o altă firmă deţinută de Călburean, respectiv Flowtex Technology. Aceasta din urmă se ocupă cu lucrări de instalaţii pentru distribuţia gazelor naturale, distribuţia şi transportul apei potabile, reţele de canalizare şi de irigaţii şi anul trecut a avut afaceri de 55,4 mil. lei. Operaţiunea de fuziune va fi discutată de acţionari luna viitoare.

Pentru a susţine Dafora, Călburean a adus anul acesta 2,87 mil. lei la capitalul societăţii, într-o operaţiune de capital la care a subscris doar omul de afaceri şi firmele sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO