Burse - Fonduri mutuale

În ce îşi ţine banii cel mai mare fond de investiţii din România

În ce îşi ţine banii cel mai mare fond de investiţii din România

Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare Erste Asset Management

Autor: Roxana Pricop

24.05.2011, 23:52 1968

Fondul BCR Monetar, cu active în gestiune de peste 1,5 miliardede lei (350 mil. euro), a împrumutat statul român cu 216 milioanede lei şi a investit aproape jumătate de miliard de lei în depoziteanul trecut. Plasamentele bancare au fost de departe cele maiprofitabile.

BCR Monetar este cel mai mare fond mutual de pe piaţa locală,după valoarea activelor nete aflate în portofoliu şi după numărulde investitori atraşi, de peste 65.000. La finele anului trecut,depozitele bancare erau cele mai mari plasamente ale fondului,atrăgând 35% din activele de 1,4 miliarde de lei pe care fondul leavea la finele lui 2010, potrivit raportului anual emis deadministratorul fondului societatea Erste Asset Management.

Cele mai mari depozite au fost deschise la Banca Transilvania,Volksbank, Piraeus Bank şi Banca Românească. Pe termen scurt, dedoar trei luni, fondul a deschis depozite în valoare şi de 45milioane de lei, cum este cazul unui depozit deschis la Volksbank,cel mai mare din portofoliu.

Din investiţii făcute în depozite bancare fondul înregistra ocreştere zilnică de active de peste 107.000 de lei la finele anuluitrecut, arată raportul de administrare.

Obligaţiunile emise de marile corporaţii străine erau al doileacel mai important plasament al fondului, cu o pondere de 30,3% înactive. Cele peste 430 milioane de lei investite de fond înobligaţiuni emise de Citi Bank, Erste, HVB, Lloyds, Metro Financesau Volksbank, îi aduceau fondului o creştere zilnică de active decirca 1.800 de lei.

În titlurile de stat, fondul a investit 216,6 milioane de lei,respectiv 15% din active. Creşterea zilnică de active generată deacest plasament era de peste 44.000 de lei. Mult mai puţin acâştigat fondul din investiţiile în obligaţiuni municipale.Investiţiile în obligaţiunile municipale, de circa 1% din active,i-au adus fondului o creştere zilnică de active în valoare de 16,8milioane de lei.

În 2010, fondul a înregistrat un randament de 8,9%, încondiţiile în care începând din cea de-a doua jumătate a anuluitrecut dobânzile bancare au intrat pe o pantă descendentă.

"În prima jumătate a anului trecut, când încă se resimţea ocriză de lichidităţi în piaţă, iar băncile se luptau în ofertepentru fidelizarea clienţilor, am negociat pentru activele fonduluişi un nivel dublu decât l-ar fi putut obţine o persoană fizică.Începând însă din a doua jumătate a anului dobânzile au intrat peun trend descendent care mă aştept să continue şi în acest an", aspus Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare ErsteAsset Management.

Administratorul fondului se aşteaptă ca scăderea dobânzilor săcontinue şi în acest an, iar randamentele înregistrate de fondurilemonetare în 2011 confirmă acest lucru. Niciunul dintre cele şaptefonduri monetare nu a adus investitorilor un randament mai mare de3% în acest an.

"Sunt optimist şi cred că ne putem aştepta la o reducere adobânzii de referinţă în acest an dacă profităm de fereastra deoportunitate apărută în prezent şi statul se ţine de cuvânt cuprivatizările pe Bursă, cu eficientizarea aparatului bugetar şi curecâştigarea credibilităţii pe pieţele externe", a conchisNeacşu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO