Burse - Fonduri mutuale

În străinătate populaţia cumpără acţiuni ca să aibă un trai decent la pensionare

Autor: Stefan Musgociu

02.11.2010, 23:51 56

Bursa a scăzut cu 0,43%, pe un rulaj de numai 6,7 milioane lei,într-o piaţă în care investitorii au continuat să adopte poziţii deaşteptare, iar cei care au vrut să vândă au fost nevoiţi să ducăpreţurile mai jos, în special în cazul acţiunilor SIF, care aucoborât în medie cu 2,28%.

Cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare(SIF) au coborât chiar de la deschidere, în medie cu 1%, încondiţiile în care piaţa a fost în stagnare. Ulterior, corecţiiletitlurilor SIF s-au accentuat la aproape 1,7%, iar la finalulsesiunii aceste acţiuni plasau indicele BET-FI cu 2,28% subreferinţă. Primele zece titluri în funcţie de lichiditate,analizate de indicele BET, au încheiat ziua la preţuri în scădereîn medie cu 0,62%.

"Cred că este vorba de dezinteres în rândul investitorilor, atât astrăi­nilor, cât şi a celor locali. Având în vedere lichiditateafoarte redusă, nici inves­titorii străini, nici românii nu mai audeterminare pentru a cumpăra acţiuni la companiile locale, iaraceastă situaţie este amplificată şi de riscul de ţară alRomâniei", a declarat Rareş Nilaş, directorul general al BTSecu­rities.
Adrian Danciu, analist la SSIF Broker (BRK), consideră că evoluţiadin ultimele două luni a pieţei locale este caracteristică uneiperioade de acumulare, însă atrage atenţia că investitorii nu maireacţionează nici la raportările financiare ale companiilor şi nicila evoluţia burselor externe.

"Per ansamblu, piaţa de capital reflectă lipsa de coerenţă, destabilitate şi de competenţă a celor care prin statutul lor potinfluenţa dezvoltarea acestui domeniu. Investitorii mari suntnemulţumiţi în special de anumiţi indicatori economico-financiari,de perspectivele nu foarte bune privind mersul economiei înperioada imediat următoare, în timp ce investitorii mici suntnemulţumiţi de complicarea sistemului de fiscalitate. Nicicontextul macroeconomic nu este de natură să anticipeze orevigorare economică pe termen scurt. Din păcate, prelungireaacestei perioade aduce pierderi operaţionale în rândul firmelor debrokeraj", a declarat Danciu.

Analistul Tradeville Dragoş Dărăbuţ crede că lichiditatea redusă apieţei este determinată în principal de absenţa unor investitori petermen lung, în condiţiile în care cei mai mulţi speculatori nutranzacţionează din cauza volatilităţii scăzute.
"În România, conceptul de construire a unui portofoliu pe termenlung, aşa cum se practică pe majori­tatea burselor mature, nu aprins la public. Aşadar, în lipsa nucleului de investitori cuorientare pe termen lung, care să susţină piaţa în momentelevulnerabile, şi fără fonduri străine bursa are puţine şanse de a semenţine lichidă în perioadele dificile", a afirmat Dărăbuţ.

El a arătat că o diferenţă importantă între bursele mature şi celeîn curs de dezvoltare este perspectiva pe care o au investitoriivizavi de bursă. Pe pieţele dezvoltate majori­tatea persoanelor aucâte un portofoliu de instrumente financiare alcătuit cu scopul dea-şi asigura un trai decent după pensionare, iar obiectivul uneiastfel de investiţii poate fi şi păstrarea puterii de cumpărare abanilor sau obţinerea unui randament peste rata inflaţiei, potrivitlui Dărăbuţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO