ZF 24

​În urma negocierilor cu FMI, statul ar putea lista pe bursă 15% din Hidroelectrica în loc de 10%

​În urma negocierilor cu FMI, statul ar putea lista pe...

Autor: Andrei Chirileasa

04.11.2013, 15:59 808

Reprezentanţii Departamentului pentru Energie au purtat în ultimele zile negocieri cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) privind majorarea pachetului de acţiuni care va fi vândut pe bursă de către producătorul de energie electrică Hidroelectrica, de la 10% la 15%.

Cererea ca pachetul de acţiuni să fie majorat a venit din partea FMI, potrivit unor surse oficiale. 

Ministrul Energiei, Constantin Niţă, a declarat vineri că listările Electrica şi Hidroelectrica vor avea loc până la jumătatea anului viitor. "Vom continua acest tip de listări şi anul viitor. Vrem să mergem la Londra şi cu Hidroelectrica şi Electrica", a spus Niţă la prezentarea rezultatelor ofertei Romgaz.

Vânzarea unui pachet mai mare de acţiuni ar putea creşte interesul pentru oferta Hidroelectrica din partea marilor investitori instituţionali străini, în condiţiile în care în oferta Nuclearelectrica aceştia nu s-au înghesuit să cumpere acţiuni, unul dintre motive fiind şi dimensiunea mai redusă a ofertei. Nuclearelectrica a vândut în septembrie un pachet de 10% din acţiunile proprii pentru 63 mil. euro.

Vânzarea unui pachet mai mare de acţiuni ar aduce şi bani mai mulţi în companie, pentru investiţii, având în vedere că spre deosebire de oferta Romgaz, unde statul a vândut acţiuni şi a încasat banii, la Hidroelectrica va fi majorare de capital, adică banii vor intra în companie. În timp ce Nuclearelectrica a susţinut că nu avea nevoie să strângă bani de pe bursă, Hidroelectrica ar avea ce face cu banii, având în plan investiţii majore în următorii ani pentru modernizarea hidrocentralelor pe care le operează şi pentru proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti.

În schimb, dacă pachetul listat va fi majorat de la 10% la 15% statul nu s-ar mai putea încadra în termenul asumat pentru listare (iunie 2014), deoarece ar trebui să organizeze o nouă licitaţie pentru selecţia intermediarului, potrivit unor surse oficiale.

Un consorţiu condus de americanii de la Citigroup din care mai fac parte francezii de la Societe Generale, BRD şi firma de brokeraj Intercapital Invest a câştigat în aprilie 2012 mandatul de a lista Hidroelectrica la bursă, dar operaţiunea a fost întreruptă în momentul în care compania a intrat în insolvenţă, în iunie 2012. Consorţiul a cerut un comision de 0,88% din valoarea ofertei.

În competiţie a mai fost un consorţiu format din Goldman Sachs, UniCredit, Erste, BCR şi BT Securities, care ceruse un comision de 1,39%.

Reluarea selecţiei ar întârzia lansarea ofertei cu cel puţin două luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO