Burse - Fonduri mutuale

Indicele BET nu se mai misca, iar SIF-urile au urcat in grup

14.09.2007, 17:25 14

Piata isi continua evolutia liniara din ultima perioada, indicii inregistrand variatii minime. Societatile de investitii financiare (SIF) au revenit ieri dupa mijlocul sedintei, iar indicele acestora a inregistrat la final un avans de 1,8%. SIF Transilvania a fost motorul acestei urcari, cotatia acestora sarind cu 3,4%. Titlurile SIF Muntenia au avansat si ele cu 2,83%.
"Sper ca aceasta perioada de acalmie sa ia sfarsit cat mai curand. Este vorba acum despre o urmarire a trendului. Nu mai conteaza acum stirile referitoare la un anumit emitent", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Vienna Investment Trust, fosta Finans Securities.
Bursele din Europa au avut o evolutie variata pe parcursul zilei, iar dupa inchiderea sedintei de la Bucuresti au revenit in marea lor parte pe verde. Acestea inregistrau un avans mediu de 1% la debutul sedintei de tranzactionare de pe Wall Street.
La noi si valorile tranzactiilor raman nemultumitoare, ieri rulajele totale de pe piata actiunilor fiind de putin peste 11 milioane de euro. Din aceasta suma, piata reglementata a reprezentat 8 milioane de euro, in conditiile in care la jumatatea sedintei volumele nu depaseau 3 milioane de euro. De altfel, mijlocul zilei a marcat o revenire in forta a indicilor bursieri pe fondul unor volume putin mai ridicate. Avansul nu a rezistat decat pe societatile de investitii financiare, in timp ce companiile din componenta indicelui BET au inchis in medie aproape de valorile inregistrate in ziua precedenta. "In piata se vede o lipsa a cumparatorilor, dar si a vanzatorilor. Multi au cumparat inca din iulie, atunci cand preturile erau sus, iar acum nu mai vand, pentru ca randamentele nu sunt multumitoare", spune Adrian Simionescu.
Brokerii sunt in continuare pesimisti in ceea ce priveste revenirea pietei pe planul rulajelor si spun ca cel mai apropiat moment care ar putea sa miste Bursa in acest sens este decizia bancii centrale a Statelor Unite (FED) de la inceputul saptamanii viitoare.
Unii dintre analistii internationali spera intr-o reducere a dobanzii de referinta de la 5,25% la 4,75%. Ei apreciaza ca aceasta masura ar fi de natura sa readuca optimismul investitorilor de pe pietele de actiuni din Statele Unite. Increderea acestora a fost serios afectata de seriile de corectii care au inceput la mijlocul lunii iulie, dupa ce indicii atinsesera maxime istorice.

Actiunile SIF Transilvania (SIF 3) s-au apreciat ieri cu 3,42%, fiind cea mai mare crestere din grupul SIF-urilor. Tranzactiile cu titlurile societatii de investitii financiare s-au ridicat ieri la aproximativ 497.000 de euro (1,65 milioane de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje din piata. Tribunalul Brasov a admis saptamana trecuta in parte recursul inaintat de SIF Transilvania la decizia de suspendare a majorarii de capital derulata de societate si a dispus suspendarea respectivei majorari pana la pronuntarea instantei pe fondul cererii de anulare a majorarii de capital. Tribunalul din Brasov a respins pe 3 iulie cererea Cocor de anulare a majorarii de capital de la SIF Transilvania.

Actiunile Altur (ALT) s-au apreciat ieri cu 0,63%, pe fondul unei lichiditati de aproximativ 116.000 de euro (385.000 de lei). Societatea de Investitii Financiare Oltenia (SIF 5) a vandut ieri un pachet de actiuni Altur reprezentand 5,87% din capitalul producatorului de componente auto, valoarea transferului ridicandu-se la aproximativ 757.000 de euro (2,51 milioane de lei). SIF 5 a mai vandut saptamana trecuta un pachet de 3,61% din companie, valoarea tranzactiei fiind de 1,55 milioane de lei. In urma transferului, detinerea SIF Oltenia in cadrul companiei din Slatina s-a diminuat la 12,23%. Ultima tranzactie cu titlurile Altur s-a perfectat la pretul de 0,161 lei/actiune.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au crescut ieri cu 0,69%, valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei ridicandu-se la circa 183.000 de euro (607.000 de lei). Societatea de intermediere financiara din Cluj a fost raportata miercuri pe Bursa cu o participatie de 8,28% din actiunile Faimar Baia Mare. Actiunile Faimar au facut in ultimele doua zile obiectul unor tranzactii in valoare de 267.000 de euro (880.000 de lei), prin care s-a transferat 15% din capitalul societatii. Actionarii producatorului de ceramica au anuntat zilele trecute ca scot la vanzare terenul aferent unitatii de productie si sediului companiei pentru 5,7 mil. euro si au decis relocarea activitatii de productie intr-o alta locatie.

Titlurile Albalact Alba Iulia (ALBZ) au pierdut ieri 4,76%, pe fondul unei lichiditati de circa 483.000 de euro (1,6 milioane de lei), reprezentand primul rulaj de pe piata RASDAQ. Presedintele si actionarul principal al companiei Albalact a vandut un pachet de 1,3 milioane de actiuni ale companiei la un pret de 0,9592 lei, valoarea tranzactiei ridicandu-se astfel la aproximativ 360.000 de euro (1,2 milioane de lei). Actiunile societatii au deschis sedinta la un pret de 0,945 lei/titlu, dupa ce au pierdut miercuri 67% dupa trecerea datei de inregistrare a majorarii capitalului social. Ultima tranzactie cu titlurile Albalact s-a perfectat la un pret de 0,9 lei/actiune.

Actiunile Comnord Bucuresti (COSC) au sarit ieri cu 9,92%. Valoarea tranzactiei cu titlurile companiei de constructii s-a ridicat la aproximativ 97.000 de euro (320.000 de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje de pe RASDAQ. Sorin Creteanu, actionarul majoritar al companiei de constructii Comnord, a devenit unul dintre cei mai bogati investitori de pe Bursa, participatia sa in cadrul companiei valorand in prezent peste 180 de milioane de euro. De la inceputul anului, valoarea companiei controlate de Creteanu a crescut de peste 11 ori, ajungand in prezent la 340 de milioane de euro. Comnord este cea mai mare si una dintre cele mai profitabile companii de constructii listate pe Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO