Burse - Fonduri mutuale

ING a ajuns să deţină peste 10% din active în Fondul Proprietatea

ING a ajuns să deţină peste 10% din active în Fondul Proprietatea

Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

26.10.2011, 00:00 1237

Fondul de acţiuni ING Romanian Equity, cu active de 273,4 mil. lei (63,5 mil. euro) şi printre cei mai mari investitori la bursa din Bucureşti, a ajuns la o expunere pe Fondul Proprietatea (FP) de peste 10% din active, din cauza corecţiilor înregistrate de piaţă.

Unui fond mutual, aşa cum este ING Romanian Equity, nu îi este permis să investească mai mult de 10% din active într-o singură companie, însă pentru că activele au scăzut mai puţin decât acţiunile din portofoliul fondului, expunerea pe Fondul Proprietatea a sărit de acest prag. Încă din luna iunie, administratorul fondului anunţa că este la un pas de expunerea maximă pe acţiunile FP.

La finele lunii septembrie, fondul de acţiuni al ING avea active nete de 273,4 mil. lei. Principalele investiţii ale fondului erau acţiunile FP cu o pondere de 10,12% din active, acţiunile BRD cu o pondere de 8,62% şi titlurile Băncii Transilvania care au atras 8,1% din active, potrivit raportului lunar emis de administrator.

În trimestrul al treilea, activele fondului au scăzut cu 15% însă valoarea investiţiilor din portofoliu a scăzut mai mult trasă în jos de corecţiile suferite de pieţele europene de acţiuni din cauza crizei datoriilor suverane. În trimestrul al treilea, fondul a înregistrat o pierdere a unităţii de 23,85%, mai mare decât scăderea activelor. În acest interval, acţiunile FP s-au depreciat cu 17,7%, acţiunile BRD au scăzut cu 21,4%, iar titlurile Băncii Transilvania au pierdut 25,1%.

Fondul a mai investit în acţiuni Petrom (5,1% din active) şi Transelectrica (4,3% din active). Pe bursele din regiune, fondul a investit în acţiunile băncii poloneze PKO (3,4% din active), în acţiunile producătorului ceh de energie CEZ (3% din active) şi cele ale băncii cehe Komercni Banka (2,9% din active), în acţiunile băncii maghiare OTP Bank fiind plasate 2,5% din active.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO