Burse - Fonduri mutuale

ING da "hold" pe Petrom, dar urca pretul tinta cu 12%

16.06.2008, 18:47 12

ING a schimbat recomandarea privind actiunile Petrom din "cumparare" in "pastrare", pe fondul evolutiei climatului macroeconomic din Romania si a riscului ca pe termen scurt compania sa achite redevente mai mari, potrivit unui raport al casei de brokeraj.
Cu toate acestea, analistii de la ING vad in acest moment un pret tinta pentru titlurile Petrom mai mare cu 12% decat cel estimat anterior, respectiv de 0,576 lei/actiune. Noul nivel de pret este cu circa 11% peste cel la care aceste actiuni s-au tranzactionat vineri, de 0,515 lei/actiune
Modificarea recomandarii are loc in conditiile in care titlurile Petrom au inregistrat in ultimele saptamani unul dintre cele mai mari avansuri de pe Bursa, cu o apreciere de 40% de la jumatatea lunii februarie, fiind totodata printre putinele titluri care se afla pe plus de la inceputul anului.
"Vedem bune posibilitati de crestere pentru Petrom. Principalul risc pe termen scurt ramane majorarea redeventelor. In orice caz, credem ca in 2008 aceasta posibilitate este redusa", se arata in raportul casei de brokeraj.
ING apreciaza ca riscurile macroeconomice in Romania sunt cele mai ridicate din statele din Europa Centrala si de Est, in timp ce pentru Petrom principala amenintare este cresterea costurilor de productie.
"Ne asteptam ca eforturile Petrom de reducere a costurilor si de crestere a eficientei sa nu aiba efect in reducerea costurilor pe baril. Achizitia Petromservice ar putea scadea costurile de productie cu 1,5 dolari pe baril echivalent petrol, dar acest nivel este aproape neglijabil din cauza avansului rapid al preturilor", spun analistii de la ING.
Petrom a cumparat anul trecut activitatile de servicii petroliere de la Petromservice pentru 328,5 milioane de euro.
Analistii ING sunt sceptici in privinta atingerii de catre Petrom a tintelor privind reducerea costurilor, spunand ca acestea reprezinta un risc major pentru companie pe termen lung, chiar daca impactul costurilor ridicate ar putea fi compensat in 2008 si 2009 de avansul pretului hidrocarburilor.
Potrivit ING, nivelul consumului intern de petrol al rafinariilor Petrom, de 12,5%, este unul dintre cele mai ridicate din regiune. Spre comparatie, rafinariile OMV Schwechat, Burghausen sau Bayernoil au un consum propriu de petrol de 8%, in timp ce in cazul MOL consumul se ridica la 15% la unitatea din Bratislava si la 8,5% pentru rafinaria Duna.
ING apreciaza ca Guvernul nu va majora, pana la alegerile parlamentare din noiembrie, pretul reglementat al gazelor naturale, in special din motive politice, iar Petrom, care a semnat cu Guvernul un acord pentru finantarea populatiei cu venituri reduse la plata gazelor, va beneficia in continuare de taxe reduse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO