Burse - Fonduri mutuale

ING isi pregateste intrarea pe piata fondurilor mutuale

13.12.2007, 19:20 16

ING Asset Management, divizia de administrare a activelor din cadrul grupului olandez ING, a fost inregistrata in Registrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), putand astfel incepe operatiunile pe piata locala a fondurilor de investitii.
"Studiem posibilitatile in prezent. Este cam devreme pentru a ne pronunta in privinta intentiilor de a fi prezenti pe piata romaneasca", a declarat pentru ZF Iris Kleynen, purtatorul de cuvant pentru Europa din cadrul ING AM. Tinand cont insa de prezenta tot mai intensa a grupurilor bancare in sectorul de administrare a investitiilor, peste 70% din activele fondurilor deschise de investitii fiind controlate de banci, extinderea grupului ING pe sectorul fondurilor mutuale prin distributia de fonduri olandeze este mai mult decat justificata.
Divizia de asset management a ING administreaza circa 160 mld. euro la nivel european. Grupul olandez este prezent pe piata romaneasca prin intermediul ING Bank, ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii.
De la inceputul anului si pana in prezent, doar doua societatii de administrare din statele membre ale Uniunii Europene au fost inregistrate la CNVM, respectiv DWS Investment si ING AM.
Societatile de administrare a investitiilor din state membre pot desfasura activitati de administrare in Romania fie prin infiintarea unei sucursale, fie in mod direct in temeiul liberei circulatii a serviciilor, potrivit legislatiei pietei de capital.
DWS Investment, cu sediul in Luxemburg, este unul dintre cei mai mari administratori germani de fonduri de investitii. Prezenta in Registrul CNVM a fost comentata de unul dintre reprezentantii DWS Investments drept un proces birocratic prin care toate companiile autorizate de Financial Services Authority sunt inregistrate automat si la autoritatile de reglementare din statele membre ale UE.
Anul acesta, alte doua grupuri bancare internationale si-au manifestat intentia de a se extinde pe segmentul de administrare de active. Grupul maghiar OTP urmeaza sa primeasca avizul de functionare de la CNVM pentru divizia de asset management, in timp grupul grec Alpha Bank s-a aratat interesat de inceperea distributiei de fonduri de investitii grecesti. Divizia de asset management din cadrul Bancii Comerciale Carpatica este de asemenea in curs de autorizare la CNVM.
In prezent, pe piata fondurilor deschise sunt prezente sase banci, primele cinci locuri in industrie fiind detinute de administratori "bancari". La sfarsitul lunii noiembrie, BCR Asset Management ocupa prima pozitie in piata cu peste 146 mil. lei in administrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO