Burse - Fonduri mutuale

ING l-a numit pe Adrian Tănase şef peste active de jumătate de miliard de euro

ING l-a numit pe Adrian Tănase şef peste active de jumătate de miliard de euro

Adrian Tănase. Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

20.07.2011, 00:06 1939

Adrian Tănase, 36 de ani, este noul director general alsocietăţii de administrare ING Investment Management (IM) România,cu active în gestiune de peste 500 milioane de euro.

Anterior, el a fost managerul fondului de acţiuni INGInternational Romanian Equity, unul dintre cei mai mari investitoride la Bursa de Valori Bucureşti.

Numirea lui Adrian Tănase la conducerea ING IM este cea maiimportantă mutare din ultima perioadă de pe piaţa locală deadministrare a investiţiilor, unde schimbările de management suntrare, iar unii administratori deţin mandate de conducere chiar şide peste 10 ani. ING IM este sucursala locală a unuia dintre ceimai mari administratori de investiţii la nivel european.

În ultimii trei ani, Adrian Tănase a fost managerul deportofoliu al fondului de acţiuni ING International RomanianEquity. Fon­dul are active de 320 de milioane de lei (75 mil.euro). Adrian Tănase a decis şi selectat sectoarele de activitateşi companiile în care să fie investite activele fondului deacţiuni. În ultimul an, fondul a înregistrat un randament de 20%(31 mai 2010 - 31 mai 2011), peste creşterea de 10% a indicelui BETşi cea de 5% a indicelui BET-FI. Fondul investeşte şi pe pieţeledin Polonia, Cehia sau Ungaria.

"Valoarea totală a activelor în administrare este de peste 500mil. euro. Echipa locală a ING Investment Management esteresponsabilă cu managementul de portofoliu pentru două fonduri deinvestiţii înregistrate în Luxemburg: ING International RomanianEquity şi fondul de obligaţiuni ING International Romanian Bond ,cu active cumulate de 265 mil. euro. Restul activelor înadministrare sunt mandate primite de la clienţi instituţionali", adeclarat pentru ZF Adrian Tănase.

Obiectivul noului director general este ca societatea pe care oconduce să ajungă liderul pieţei locale de administrare de active,poziţie în prezent deţinută de Raiffeisen Asset Management, cuactive în gestiune de 641 mil. euro, şi îndeaproape urmărită deErste Asset Management, cu active în gestiune de 622 mil. euro.

Administratorii de la Raiffeisen şi Erste, ambii membri ai unormari grupuri financiare austriece, au fost cei care au dezvoltatpiaţa în ultimii trei ani, mai ales prin promovarea fondurilormonetare-instrumente cu risc scăzut. Graţie lor, piaţa locală aajuns în prezent la active de circa 1,6 mld. euro, de la câtevasute de milioane de euro în 2008.

Deşi activele au crescut impresionant de şapte ori în ultimiitrei ani, piaţa locală de administrare de active este încă într-unstadiu incipient de dezvoltare, comparativ cu alte pieţe dinregiune precum Polonia, Ungaria sau Cehia. Alături de cele douăfonduri administrate locale, respectiv Bond şi Equity , grupul INGmai distribuie pe piaţa locală şi un pachet de 23 de fonduri deinvestiţii interna­ţionale din Luxemburg. "Cred că un factordeterminant în atingerea acestui obiectiv este dezvoltareacanalelor de distribuţie. Pentru fondurile ING, în prezent avemcontracte de distribuţie cu trei instituţii bancare locale şialtele în discuţie prin care ne adresăm atât investitorilor retail,cât celor din categoria mass affluent sau private banking", acontinuat directorul ING IM.

Competiţie este şi pe piaţa distribuţiei de fonduriinternaţionale, unde şi-a făcut recent intrarea compania americanăFranklin Templeton Investment, cu un pachet de 11 fonduri deinvestiţii pe pieţele din China, Brazilia sau SUA. Mariadministratori străini care îşi vând local fondurile sunt şiSparinvest din Austria, Raiffeisen Capital Management din Austriaşi Alpha Asset Management din Grecia.

Cine administrează milioanele ING

Adrian Tănase, 36 de ani, a absolvit în 1998 Facultatea deCibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.Din 2008 până la 1 iulie 2011 a fost managerul de portofoliu alfondului de acţiuni ING International Romanian Equity. Anterior, afost directorul sucursalei din Bucureşti a societăţii de brokerajCarpatica Invest. Şi-a început cariera la societatea deadministrare a investiţiilor KD Investments, din cadrul grupuluisloven KD, unde a deţinut funcţia de administrator de portofoliu.El l-a înlocuit la conducerea ING Investment Management pe BalazsBenczedi, responsabil cu biroul ING Investment Management dinUngaria, care a asigurat interimatul diviziei din România dupănumirea lui Marius Popescu director general ING Pensii în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO