Burse - Fonduri mutuale

Inspectorul general al BVB si-a dat demisia

23.08.2006, 20:30 38

Ionel Oprea, inspectorul general al Bursei de Valori din partea CNVM, responsabil cu supravegherea pietei de capital, si-a dat demisia din functia detinuta. Demisia lui Oprea a venit in contextul neintelegerilor dintre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Bursa de Valori asupra modului in care cele doua entitati ar trebui sa-si imparta responsabilitatea supravegherii, potrivit unor surse din piata de capital.
"Esenta problemei e legata de imposibilitatea de a gasi o intelegere comuna intre CNVM, Bursa si mine in ceea ce priveste rolul si rostul supravegherii pietei de capital", a declarat pentru ZF Ionel Oprea. El nu a dorit sa ofere mai multe detalii. Oprea va pleca la Casa Nationala de Pensii, unde va ocupa o functie de consilier.
Reprezentantii CNVM au spus ca pana in prezent nu a fost numit un inlocuitor in functia detinuta de Oprea.
Neintelegerile dintre Bursa si CNVM privind atributiile pe care fiecare ar trebui sa le aiba in privinta supravegherii pietei constituie si factorul principal care amana aprobarea de catre Comisie a Codului bursier, care va include o serie de reglementari aferente pietei de capital, au mai spus sursele citate.
Aceleasi surse au spus ca CNVM ar dori marirea atributiilor Bursei, care ar trebui inclusiv sa stabileasca reguli privind supravegherea, sa sesizeze Comisia cand constata o incalcare a reglementarilor, iar aceasta doar sa ia masuri pe baza sesizarilor. "CNVM nu a cerut Bursei decat sa stabileasca modul in care va asigura respectarea procedurilor interne si totodata reglementarile Comisiei, in conditiile in care in Codul bursier nu sunt cuprinse referiri concrete asupra acestor lucruri", a spus Paul Miclaus, vicepresedintele CNVM.
De-a lungul timpului, CNVM a fost acuzata ca nu si-a indeplinit atributiile de supraveghere. In acest an, mai multi comisari ai institutiei, intre care si presedintele Comisiei, Gabriela Anghelache, au fost acuzati in dosarul Rompetrol, in legatura cu tranzactiile care au implicat actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia), in momentul listarii companiei pe Bursa.
De la CNVM au mai fost pusi sub invinuire in acest dosar vicepresedintele Paul Miclaus, Victor Eros, membru al Comisiei, si Elena Albu, sefa Corpului de Control al institutiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO