Burse - Fonduri mutuale

Interes redus pe Bursa pentru actiunile companiilor de asigurari

23.03.2007, 17:49 15

Companiile din sectorul asigurarilor care sunt listate la Bursa nu au mai reusit in ultimii ani sa starneasca interesul investitorilor, din cauza rezultatelor slabe raportate, dar si a scandalurilor in care au fost implicate.
Actiunile Asirom au revenit la tranzactionare pe 20 februarie, dupa ce fusesera suspendate la inceputul anului din cauza expirarii contractului de registru cu Depozitarul Central. Tranzactiile realizate cu titluri Asirom in ultima luna au fost insa extrem de reduse, valoarea totala a transferurilor nedepasind 300.000 de euro.
De asemenea, cotatia actiunilor a oscilat extrem de putin in aceasta perioada, ramanand tintuita in jurul nivelului de 0,72 lei/actiune, in ciuda faptului ca reprezentantii companiei au anuntat ca aceasta a trecut pe profit anul trecut. Capitalizarea de piata a companiei este in prezent de 137 mil. euro.
Titlurile Asirom mai fusesera suspendate de la tranzactionarea pe piata RASDAQ circa 6 luni anul trecut, in urma unei decizii a Adunarii Generale a Actionarilor de delistare a actiunilor companiei, care a fost contestata in justitie de actionarii minoritari. Principalul cumparator de actiuni Asirom a fost in ultimul an fondul de investitii QVT Fund, care detine peste 12% din actiuni.
Actiunile Ardaf, cealalta companie de asigurari importanta de la Bursa, au revenit la tranzactionare la mijlocul lunii februarie, dupa ce fusesera suspendate mai mult de sase luni din cauza intrarii companiei sub administrare speciala. Compania a finalizat in aceasta perioada o majorare de capital de circa 30 mil. euro si a iesit de sub administrare speciala. Revenirea la tranzactionare a fost marcata de preluarea pachetului majoritar de actiuni de catre fondul de investitii ceh PPF Investments, in urma unor tranzactii de 35 mil. euro.
Pretul actiunilor Ardaf a crescut in ultima luna cu circa 6%, valoarea de piata a companiei fiind in prezent de circa 93 mil. euro.
"Interesul redus al investitorilor pentru actiunile companiilor de asigurari se datoreaza performantelor slabe ale acestora. Pretul din piata al actiunilor companiilor de asigurari nu are legatura cu valoarea care reiese din datele lor financiare, fiind dictat de alte considerente decat cele economice", considera Nicolae Pascu, directorul general al societatii de administrare a investitiilor STK Investments. Celelalte doua companii de asigurari listate, Agras si Astra Asigurari, au fost extrem de putin tranzactionate in ultima perioada, din cauza numarului mic de actiuni disponibile pe piata.
Spre deosebire de asiguratori, bancile listate la Bursa, in special BRD-SocGen au resimtit din plin corectiile prelungite care au afectat piata de capital in ultimele saptamani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO