Burse - Fonduri mutuale

Investica se pregateste sa lanseze trei fonduri mutuale

07.06.2007, 18:16 12

Societatea Investica Asset Management, controlata de fiul senatorului UDMR Verestoy Attila, vrea sa lanseze anul acesta doua fonduri deschise de investitii si un fond de fonduri, inscriindu-se pe lista societatilor de administrare care vor sa isi completeze oferta de fonduri.
Societatea administreaza in prezent un fond inchis de investitii, Infinity, precum si conturi individuale, valoarea totala a activelor administrate fiind de 5 milioane de euro.
Investica a depus deja documentatia la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru autorizarea primului fond, Altius.
"Daca primul produs investitional din aceasta familie de fonduri va avea succes, vom lansa la toamna un fond diversificat de investitii, urmand a lansa si un fond de fonduri, al treilea din grup", spune Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare Investica.
Denumirile pe care le vor purta cele trei fonduri sunt "inspirate" de motto-ul jocurilor olimpice: "Citius, Altius, Fortius" . Fondul de actiuni Altius va investi in principal in actiuni listate, fondul de investitii Fortius va fi un fond cu plasamente diversificate, in timp ce fondul de fonduri va purta numele de Citius.
"Intentionam sa atingem o plaja cat mai larga de investitori cu fondul diversificat. In functie de rezultatele obtinute pe parcurs vom lua decizia de a scoate inca un nou produs de investitii", spune Visan.
Societatea Investica administreaza in prezent fondul inchis de investitii Infinity si portofolii individuale de investitii in valoare de 4 milioane de euro.
Lansat in luna iulie a anului trecut, fondul Infinity avea la sfarsitul lunii aprilie active nete in valoare de 3,4 milioane de lei (1,04 mil. euro) si cinci investitori, toti persoane fizice. In primele patru luni ale anului, fondul administrat de Investica a obtinut un randament al unitatii de fond de 7,6%, comparabil cu alte fonduri inchise care activeaza in industrie, precum Fondul Privat Comercial, care a adus un randament al unitatii de fond de 4%, sau fondul BT Invest, care a inregistrat de la inceputul anului o scadere a unitatii de fond de 4,5%.
In luna aprilie, potrivit raportului lunar emis de UNOPC, fondul inchis de investitii Infinity a investit 51,3% din active in actiuni cotate si 38,7 procente in depozite bancare si certificate de depozit.
In 2006 societatea Investica Asset Management a inregistrat o pierdere de 8.300 de lei (2.500 de lei), cauzata de investitiile facute pe parcursul primului an de activitate, inregistrand o cifra de afaceri de 220.000 de lei (67.000 de euro).
Pana in prezent, mai multe societati de administrare a investitiilor si-au manifestat intentia de a lansa noi fonduri mutuale, dar nici unul dintre aceste proiecte nu s-a concretizat. Societatea Globinvest intentioneaza sa lanseze fondul Euroglob, cu expunere pe pietele externe de capital, societatea Target vrea sa lanseze un fond imobiliar si un fond de actiuni, iar cei de la KD Investments vor sa puna in functionare un fond de fonduri, KD Multifond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO