Burse - Fonduri mutuale

Investitorii asteapta confirmarea trendului ascendent in aceasta saptamana

27.08.2007, 16:47 16

Jucatorii de pe Bursa de Valori de la Bucuresti asteapta cu interes aceasta saptamana in conditiile in care indicii au revenit puternic in ultimele cinci sedinte de tranzactionare, sustinuti de evolutia pietelor externe. Societatile de investitii financiare, spre exemplu, au avansat in medie cu peste 10%.
Si de aceasta data ochii sunt atintiti catre bursele straine, in principal spre cea americana care a inchis vineri cu un avans de peste 1%.
Brokerii de la noi cred ca vom avea o zi verde astazi, in cazul in care nu vor aparea noutati de natura sa modifice situatia din piata.
"Cred ca luni (azi-n. red) vom avea si noi parte de o sedinta verde, bineinteles daca nu vor aparea stiri negative intre timp si doar daca pietele europene vor confirma evolutia de la americani", spune Razvan Pasol, directorul general al Societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Vineri, cotatiile s-au corectat insa usor, cele mai tranzactionate zece actiuni din piata pierzand destul de serios, indicele acestora corectandu-se cu aproape 1,5%. Indicele BET, care urmareste evolutia acestora, a cazut din nou sub 10.000 de puncte. Societatile de investitii financiare au pierdut si ele, mai moderat insa, 0,7%, iar BET-FI ramane peste valoarea de 82.000 de puncte.
Indicele BET a urcat sapatamana trecuta cu 6% si piata a recuperat in termeni de capitalizare 1,4 mld. euro, dupa corectia serioasa din prima jumatate a lunii august. Societatile de investitii financiare au fost mai rapide in ceea ce priveste recuperarea, iar pe ansamblul ultimelor cinci sedinte indicele acestora a castigat 10,4%.
"Nu sunt insa convins ca s-a terminat corectia. Si in afara lucrurile sunt destul de volatile si sunt curios daca ultimele masuri luate pe piata americana vor avea puterea sa calmeze situatia", mai spune Pasol.
Atentia investitorilor ramane in continuare indreptata catre piata americana, care a fost punctul de pornire la sfarsitul lui iulie al celei mai importante corectii pe pietele internationale in acest an.
"Revenirea de saptamana trecuta a fost una destul de spectaculoasa si importanta. De aceea sunt curios ce se va intampla in aceasta saptamana. Ramane de vazut daca si aceasta va fi una verde, pentru ca doar asa se poate confirma un trend", mai spune directorul general de la Intercapital.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut vineri 0,54%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile SIF-ului s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 1,01 milioane de euro (3,3 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj de la Bursa. Grupul SIF-urilor a inregistrat vineri o lichiditate de aproximativ 4,23 milioane de euro (13,77 milioane de lei), reprezentand 31,79% din totalul tranzactiilor realizate in piata, de 13,29 milioane de euro (43,32 milioane de lei). SIF Muntenia a cunoscut vineri o apreciere de 0,40%, pe fondul unei lichiditati de 0,68 mil. euro (2,2 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova
s-a perfectat in sedinta trecuta la un pret de 3,67 lei/actiune.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis sedinta de vineri la acelasi pret ca si cel de joi, dupa ce au atins un maxim de 0,915 lei/actiune. Tranzactiile cu titlurile companiei au inregistrat o lichiditate de
1,1 mil. euro (3,59 mil. lei), fiind primul rulaj din piata. Camelia Tarcea, persoana initiata din cadrul bancii, a cumparat saptamana trecuta 250.000 de actiuni TLV la pretul de 0,866 lei/actiune, valoarea totala a achizitiei ridicandu-se la 66.600 de euro (216.500 de lei). Directorul executiv al reprezentantei din Bucuresti a bancii, Andrei Dudoiu, a cumparat la randul lui 50.000 de actiuni la un pret mediu de 0,8895 lei/actiune, pentru care a platit 13.700 de euro (44.500 de lei).

Actiunile Biofarm (BIO) au crescut vineri cu 1,15%, pe fondul unui rulaj de circa 346.000 de euro (1,13 milioane de lei). Statul roman urmeaza sa primeasca actiuni ale producatorului de medicamente in valoare de 135.000 de euro in schimbul unui teren care valoreaza, conform preturilor vehiculate pe piata imobiliara pentru zona respectiva din Capitala, intre 2 si 4 milioane de euro. Statul controleaza in prezent circa 1% din Biofarm in urma anularii contractului de privatizare prin care o companie americana preluase producatorul de medicamente acum cativa ani. Titlurile companiei s-au apreciat saptamana trecuta cu circa 7,31%, acestea crescand in fiecare sedinta a saptamanii.

Titlurile Iproeb Bistrita (IPRU) au crescut vineri cu 6,78%, pe fondul unei lichiditati de circa 1,51 milioane de euro (4,92 milioane de lei), reprezentand primul rulaj de pe piata RASDAQ. Producatorul de cabluri electrice si optice a inregistrat in primul semestru un profit net de 4,36 mil. euro (14,3 mil. lei), de 2,5 ori mai ridicat decat in perioada similara din 2006. Cifra de afaceri a companiei s-a majorat in aceeasi perioada cu 73%, ajungand la 93,8 mil. lei (28,4 mil. euro). Actiunile companiei s-au apreciat cu 15,95% dupa publicarea rezultatelor pentru primul semestru din 2007, ultima tranzactie cu titlurile Iproeb perfectandu-se la un pret de 9,45 lei/actiune.

Actiunile Dornafarm Suceava (DOFA) au sarit vineri cu 25%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat in ultima sedinta la aproximativ 596.000 de euro (1,94 mil. lei), reprezentand al doilea rulaj de pe RASDAQ. Tranzactiile au reprezentat circa 26,6% din capitalul social de 1,36 mil. lei al companiei specializate in comertul cu produse farmaceutice. RADSAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RASDAQ, a pierdut vineri 0,13%, stabilindu-se la un nivel de 5.379,95 de puncte. Scaderea vine dupa patru zile in care indicele s-a apreciat cu 5,7%, sau 290,69 puncte. Ultima tranzactie cu titlurile DOFA s-a perfectat la un pret de 3,4 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO