Burse - Fonduri mutuale

Investitorii asteapta pe Bursa o vara mai agitata ca de obicei

12.06.2007, 18:13 16

Dupa un inceput de an in care Bursa de la Bucuresti a evoluat in ton cu pietele internationale, aceasta pare a nu respecta scenariile anilor trecuti cand vara a venit cu scaderi la nivelul indicilor bursieri.
Vara aceasta este probabil chiar sa asistam la o urcare a indicilor in timpul verii si la o valoare a tranzactiilor in crestere, datorita mai ales fondurilor din afara care sunt asteptate sa intre, este de parere Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.
Piata a revenit luni pe un trend pozitiv la nivelul societatilor de investitii financiare si a inchis in usoara scadere pe ansamblu, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute indicii inregistrasera corectii mai importante.
"Evolutia Bursei este normala in conditiile in care pietele internationale isi continua trendul ascendent. Saptamana trecuta am asistat si la scaderi din cauza faptului ca marile Burse ale lumii intrasera pe rosu, dar ieri acestea au revenit pe crestere", a spus Adrian Simionescu.
Pietele de capital din afara au inregistrat ieri cresteri, la circa o ora de la inchiderea Bursei, principalii indici bursieri din Europa aflandu-se pe verde. Indicele Bursei din Germnaia urca cu 0,9% in timp ce in Anglia FTSE 100 inregistra un avans de 0,6%.
Vara se simte insa in ceea ce priveste lichiditatea din piata, ieri valoarea tranzactiilor de pe Bursa fiind de numai 8,1 mil. euro (26,53 mil. lei).
Indicele BET-FI a urcat in ultima sedinta cu 0,22%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 4,63 mil. euro (15,24 mil. lei), peste 57% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punctul de vedere al lichiditatii si capitalizarii bursiere, a scazut usor, cu 0,12%.
Actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact au continuat sa urce, ieri inregistrand un avans de 1,82%, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute acestea sarisera in urma reevaluarii unor active si dupa ce actionarul majoritar si-a aratat disponibilitatea de a renunta la o parte din titlurile societatii.
"Dupa intrarea Morgan Stanley pe Imotrust Arad, atentia jucatorilor s-a indreptat spre actiunile companiilor din domeniul constructiilor, iar acest lucru a readus entuziasm si pe Impact, actiune care intrase intr-un con de umbra in ultimele luni", spune Adrian Simionescu.

Actiunile SIF Oltenia au castigat ieri 0,85%. Tranzactiile cu titlurile companiei s-au ridicat ieri la 1,18 milioane de euro (3,89 milioane de lei), aflandu-se pe primul loc in topul rulajelor de la Bursa. SIF Oltenia, actionarul majoritar al producatorului de componente auto Altur Slatina, a vandut vineri la Busa de Valori Bucuresti un pachet de 1,4% din capitalul firmei, pentru 0,29 milioane de euro (962.614 de lei). Pachetul de 3,8 milioane de actiuni a fost transferat la un pret de 0,253 lei, cu 15% mai mare comparativ cu pretul de inchidere din ziua precedenta. Ultima tranzactie cu actiunile SIF Oltenia s-a perfectat la un pret de 3,55 lei/actiune.

Actiunile companiei de dezvoltare imobiliara Impact au crescut ieri cu 1,82%, pe fondul unui rulaj de 500.000 de euro (1,65 mil. lei). Presedintele Impact, Dan Ioan Popp, si-ar putea diminua participatia in cadrul companiei in urma majorarii de capital pe care aceasta intentioneaza sa o realizeze. Popp este principalul actionar al companiei de dezvoltare imobiliara, detinand un pachet de 30,2% din actiunile Impact, care valoreaza pe piata peste 100 de milioane de euro. Impact a publicat vineri un raport de evaluare al Osprey Partners care indica o valoare a companiei de peste 511 milioane de euro, care a determinat cresterea actiunilor cu 15%, maximul posibil.

Actiunile producatorului de dulciuri Kandia-Excelent au pierdut ieri 14,86%, pe fondul unei lichiditati de circa 120.000 de euro (circa 392.000 de lei). Grupul Cadbury Schweppes a cumparat vineri 93,2% din Kandia Excelent de la actionarii majoritari ai firmei pentru 326,4 milioane de lei (99,5 milioane de euro), prin doua tranzactii realizate pe piata deal a Bursei de Valori Bucuresti. Cadbury Schweppes, cel mai mare producator european de dulciuri, a platit 99,5 milioane euro pentru 93,2% din compania Kandia Excelent. Transferul participatiei de 112,5 milioane de titluri a avut loc la un pret de 2,9 lei, mai mic cu 14,71% comparativ cu pretul de inchidere din ziua precedenta.

Actiunile Mecanica Ceahlau au sarit ieri cu 7,33%, pe fondul unui rulaj de circa 133.000 de euro (circa 436.000 de lei). SSIF Broker a vandut luna trecuta circa 10,25% din capitalul producatorului de utilaje agricole Mecania Ceahlau, in urma a trei tranzactii. Ultima cedare de actiuni s-a efectuat la un pret de circa 12 lei/actiune, fiind tranzactionate 210.000 de titluri Mecanica. Valoarea celor trei tranzactii s-a ridicat la circa 5,22 milioane de lei. In urma operatiunilor, participatia SSIF la producatorul de utilaje s-a diminuat la 5,11%, in vreme ce SIF Moldova detine 55,18% din capitalul companiei. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la un pret de 16,10 lei/actiune.

Titlurile Prospectiuni Bucuresti au crescut vineri cu 2,36%. Tranzactiile cu titlurile companiei s-au ridicat ieri la circa 339.000 de euro (1,11 mil. lei), aflandu-se pe locul al doilea in topul rulajelor de pe piata RASDAQ, dupa actiunile Ceramica Iasi. Compania de prospectiuni geologice, la care omul de afaceri Ovidiu Tender detinea pana saptamana trecuta circa 85% din actiuni prin intermediul Tender SA, si-a majorat de peste cinci ori valoarea pe Bursa in acest an, pana la 210 mil. euro. Tender SA a vandut saptamana trecuta 12,6% din actiunile Prospectiuni unui fond de investitii european prin intermediul unor tranzactii pe RASDAQ in valoare totala de 16 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO