Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au luat pauza in asteptarea corectiilor pe Bursa

Investitorii au luat pauza in asteptarea corectiilor pe Bursa
21.10.2009, 23:25 19

Bursa de la Bucuresti a intrat ieri pe un trend descendent,principalii indici din piata inregistrand scaderi, in conditiile incare principalele Burse din Europa au consemnat scaderiimportante.

BET,indicele celor mai lichide zece companii din piata, exceptandSIF-urile, a inchis sedinta de tranzactionare de ieri in scadere cu0,6%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a depreciatcu 1,2%. Cele cinci societati de investitii financiare au urmat larandul lor trendul descendent inregistrat de piata, indicele deansamblu al acestora, BET-FI, corectandu-se cu 1,1%.

In sectorul energetic, indicele BET-NG s-a depreciat cu 0,6%ieri, in conditiile in care cele mai importante companii dincomponenta sa au consemnat scaderi ieri. Astfel, actiunile Petrom(SNP) s-au depreciat cu 1,8%, titlurile Transgaz Medias (TGN) s-aucorectat cu 1%, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) auurmat un trend ascendent, acestea apreciindu-se cu 0,6%.

"Ordinele de tranzactionare sunt mai putine pentru ca multa lumese asteapta la o retragere a pietei. Cand am spus saptamana trecutaca piata da semne de maturitate cu ocazia demiterii guvernului amomis sa spun ca daca incertitudinea va continua piata va resimti incele din urma criza politica", spune Ovidiu Serdean, broker la IFBFinwest.

El este de parere ca investitorii mari au adoptat in momentul defata o pozitie de asteptare pentru a vedea cum va evolua piata.

"Pe fondul asteptarii acestor investitori Bursa nu mai areputere sa creasca singura. In orice caz, daca piata ar continua sascada probabil ca investitorii vor intra in cele din urma inpiata", spune Serdean.

Conform acestuia, investitorii romani au devenit maisofisticati, fiind mult mai atenti cu banii pe care ii detin.Astfel, acestia urmaresc stirile din Europa, Japonia sau Americasisunt interesati sa cunoasca cat mai multe posibilitati deinvestire, luand in considerare si instrumentele derivate.

Bursa de Valori a inregistrat ieri una dintre cele mai slabesedinte din ultimele luni din punctul de vedere al lichiditatii, inconditiile in care tranzactiile cu actiuni de la Bursa s-au ridicatla numai 11,6 mil. lei (2,7 mil. euro). In acelasi timp, piataRASDAQ a consemnat un rulaj de 1,3 mil. lei (0,3 mil. euro).Investitorii si-au indreptat atentia in sedinta de ieri si catreinstrumentele financiare cu venit fix, tranzactiile cu titluri destat atragand ieri circa 38 mil. lei (8,9 mil. euro).

"In continuare se pastreaza corelatiile cu bursele externe, darne corelam mai mult pe scadere decat pe crestere. Pe o apreciereimportanta consemnata de bursele internationale piata de laBucuresti abia sta in apropiere de 0%, pe rulaje mici. In conditiinormale, Bursa de Valori ar fi crescut cu 3-4% pe o apreciere cu1-2% a pietei americane", spune Serdean.

Pe plan international, principalele piete financiare auconsemnat corectii in sedinta de ieri. Astfel, inainte deinchiderea zilei de tranzactionare, indicele francez CAC-40 scadeacu 0,7%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie secorecta cu 0,8%. In Statele Unite, indicele Dow Jones IndustrialAverage (DJIA) a deschis sedinta de ieri in scadere cu circa0,1%.

De urmarit astazi

  • Evolutia lunara a nivelului vanzarilor din retail din MareaBritanie, analistii previzionand o apreciere de 0,6% fata deperioada anterioara.
  • Activitatea industriala din Japonia, respectiv evolutiabunurilor si serviciilor achizitionate de companii, analistiiasteptand un avans de 0,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO