Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au traversat cea mai dramatica saptamana din 2008

21.07.2008, 17:32 20

Bursa a inregistrat vineri a doua crestere consecutiva dupa rebound-ul de joi, principalii indici din piata crescand usor, in ton cu pietele externe. Cresterile din ultimele doua sedinte ale saptamanii s-au datorat in primul rand revenirii pietelor externe, dupa ce in primele sedinte Bursa de la Bucuresti a pierdut circa 10% pe fondul unor scaderi masive si pe bursele externe.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a crescut vineri cu 1,8%, apropiindu-se usor de pragul de 6.000 de puncte, dupa ce saptamana trecuta a scazut pentru prima data sub acest prag in ultimii doi ani si jumatate. BET-C, indicele general al pietei, a crescut in se-dinta trecuta de tranzactionare cu 0,9%.
Revenirea nu a fost insa completa, in conditiile in care societatile de investitii financiare (SIF) au inregistrat vineri o pierdere de 2,3% la nivelul indicelui BET-FI. Cea mai mare pierdere din grupul SIF-urilor, de aproape 3,6%, a fost atinsa de titlurile SIF Moldova (SIF2), care a inregistrat de altfel si al doilea rulaj din piata, de 0,9 mil. euro (3,1 mil. lei).
Aprecierea de vineri a venit ca urmare a calmarii situatiei de pe pietele internationale, principalele burse din Europa inregistrand cresteri vineri. Astfel, indicele francez CAC-40 si indicele FTSE 100 din Marea Britanie s-au apreciat in sedinta trecuta cu 1,7%, in vreme ce indicele german DAX a crescut si el cu 1,8%. In Statele Unite, sedinta de tranzactionare de vineri a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o apreciere de 0,4%.
Bursa a inregistrat vineri tranzactii cu actiuni in valoare de 6,2 mil. euro (circa 22 mil. lei), pe fondul unui volum de tranzactionare in continuare scazut, de 31 mil. actiuni. Cel mai mare rulaj din piata a fost realizat vineri de tranzactiile cu titlurile Petrom (SNP), in valoare de 1,1 mil. euro (4,1 mil. lei), in vreme ce SIF-urile au atras vineri investitii totale de circa 3,3 mil. euro (11,8 mil. lei).
Cea mai mare crestere de la Bursa a fost inregistrata vineri de actiunile Prodplast Bucuresti (PPL), acestea avansand cu 9,4%, pe fondul unui rulaj scazut, de aproape 20.000 de euro (71.000 de lei). Cresteri importante au mai cunoscut vineri si actiunile Antibiotice Iasi (ATB), de 7,1%, precum si titlurile Condmag Brasov (COMI) si Turbomecanica (TBM), cu aprecieri usor peste 5,6%.
Piata RASDAQ a atras vineri tranzactii in valoare totala de 15,1 mil. euro (53,5 mil. lei).

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au pierdut vineri circa 1,7%, pe fondul unui rulaj de aproape 0,7 mil. euro (2,3 mil. lei). SIF-ul a achizitionat saptamana trecuta de pe Bursa din Viena un pachet de peste 54.000 de actiuni ale Erste Bank (EBS), reprezentand mai putin de 0,02% din capitalul bancii austriece, pentru care a platit 1,9 mil. euro. Pretul mediu de transfer a fost de 36,4 euro (circa 131 de lei) pentru o actiune, minimul atins in acest an de titlurile Erste. Vineri, actiunile Erste Bank au inregistrat o pierdere de 0,2% la Bursa de la Bucuresti, dupa ce joi acestea atinsesera una dintre cele mai mari cresteri, de 12,6%. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Muntenia s-a perfectat vineri la un pret de 1,16 lei/actiune.

Actiunile Transgaz au inchis sedinta de vineri la acelasi nivel ca si cel de joi, pe fondul unei lichiditati de 72.000 de euro (260.000 de lei). Banca olandeza ING Bank recomanda "pastrarea" titlurilor Transgaz Medias, compania nationala de transport a gazelor naturale, si estimeaza pentru urmatoarele 12 luni un pret de 187 de lei/actiune, sub pretul de 191,92 lei cu care titlurile s-au vandut in cadrul ofertei publice initiale de anul trecut. Evaluarea celor de la ING nu ia in calcul participatia companiei la dezvoltarea gazoductului Nabucco, in care Transgaz urmeaza sa detina 16,67% din actiunile companiei de proiect. Ultima tranzactie cu titlurile Transgaz s-a perfectat la un pret de 193 lei/actiune.

Actiunile Albalact au crescut vineri cu aproape 4,6%, pe fondul unei valori de tranzactionare de circa 66.000 de euro (240.000 de lei). Raiffeisen Capital Investment (RCI), a treia casa de brokeraj de pe piata, si-a schimbat recomandarea privind actiunile producatorului de lactate din "pastrare" in "cumparare", insa a redus semnificativ pretul tinta aferent unei proiectii de 12 luni, la 0,349 lei/actiune, de la 0,95 lei/actiune nivelul estimat in luna septembrie a anului trecut. Titlurile Albalact au inregistrat una dintre cele mai drastice corectii de la Bursa, din luna septembrie a anului trecut aceste actiuni depreciindu-se de aproape patru ori si atingand saptamana trecuta un minim de 0,245 lei/actiune.

Actiunile Socep Constanta (SOCP) au crescut vineri cu 4,4%, pe fondul unui rulaj de aproape 9.000 de euro (32.000 de lei). Firma Metachim Constanta, controlata de Stere Samara, unul dintre investitorii minoritari ai Socep Constanta, a intrat in actionariatul operatorului portuar, cumparand saptamana trecuta la Bursa 5,62% din titlurile Socep, pentru 2,1 mil. euro (7,7 mil. lei). Titlurile au fost achizitionate de la trei actionari minoritari ai operatorului portuar, prin intermediul a patru tranzactii speciale la pretul de 0,4 lei, in crestere cu 6,38%. Unul dintre vanzatori a fost directorul general si presedintele Socep, Petrica Vilcu, care a incasat 628.000 de euro (2,2 mil. lei), pentru 1,65% din actiuni.

Actiunile OIL Terminal (OIL) au crescut vineri cu 2,8%, pe fondul unui rulaj destul de scazut, de doar 9.000 de euro (32.000 de lei). Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat operatorul portuar ca nu mai trebuie sa plateasca taxe vamale si TVA de circa 30,8 mil. euro (111,2 mil. lei) intr-un litigiu din 2003 in care sunt implicate Rafo Onesti si Rompetrol Rafinare, intrucat suma a fost achitata deja de cele doua rafinarii. Litigiul a fost initiat de Autoritatea Nationala a Vamilor, Directia Regionala Vamala, Ministerul Finantelor si ANAF impotriva Oil Terminal. Ultima tranzactie cu titlurile Oil Terminal s-a perfectat in sedinta trecuta la un pret de 0,545 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO